LDK

Kamratföreningen
Vad är LDK-k?
Fotoalbum
Brassbands-SM
Styrelsen
Stadgar
Medlemskap
Medlemsportalen
Ã…rets Dragontrumpetare
Allmänt
Startsida
Vad är LDK?
Soldatförteckning
Fotoalbum
Hästarna
Elva månader
Chat
Forum
Ã…rskullar
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
Länkar
Beridna Högvakten
Försvarsmusiken
Arméns Musikkårs Vänner
Arméns Trumkårs Vänner
Övrigt
LDK:s CD-skivor
Svensk historia
Kontakta oss
In English
LDK-k © 1997 - 2018


11 månader i LDK

Kavallerikasernen, Lidingövägen i centrala Stockholm Som blivande dragontrumpetare rycker man in i början av november till I1 i Kungsängen. Där hämtar man ut den materiel man kommer att använda under sin militära grundutbildning. Det är denna dag man bär den berömda och fruktade säcken. På eftermiddagen åker man till Kavallerikasernen (fd K1) som ligger inne vid Gärdet i centrala Stockholm. Där får man plocka in sin utrustning i skåpet och göra i ordning bland den personliga materielen för att sedan få lära sig de första grunderna inom det militära. Försvarsmusikens Röda basker Nu börjar tre intensiva månader med många tuffa arbetsdagar, tidiga morgnar och sena kvällar. I början är det svårt att anpassa sig. Det är ovant att sova 8-9 personer i samma rum, man måste ta order av någon annan och det är både fysiskt och psykiskt påfrestande. Men när väl gruppen börjar komma samman håller man ihop och hjälper varandra att klara "jobbet". I början varvas utbildningen mellan sk. grundläggande soldatutbildning , musikrepetitioner och ridlektioner. Det gäller hela tiden att vara uppmärksam och lära sig så mycket som möjligt. Visst ramlar man av hästen i början och spelar många felaktiga toner men ju längre tiden går desto bättre och säkrare blir man. När man dessutom vet att det under året kommer att komma många roliga spelningar och parader kan man ha överseende med den tuffa takten i början. Redan under de första dagarna påbörjas den militära utbildningen tillsammans med exercis-, häst- och ridlektioner. Efter ca.8 veckor är det dags för det traditionella baskerprovet. Detta innebär kulmen i den grundläggande soldatutbildningen där man under hårda såväl psykiska som fysiska påfrestningar får bevisa sina soldatkunskaper. Klarar man provet så erhåller man Försvarsmusikens röda basker. Ett prestigefullt mål!
Den 30:e april är det dags för den beridna högvakten. På HM Konungens födelsedag är det traditionsenligt Livgardets Dragoner - dvs. K1 - som går på högvakten vid såväl kungliga slottet som Drottningholms slott. Dagen inleds i stallet med vård och puts av sin häst. De flesta musiksoldaterna får en personlig häst som man rider varje gång det är parad. Efter att ha bytt om till paraduniformen, eller m/ä:n som den kallas, är det dags att sadla hästen med den speciella högvaktsutrustningen. Det gäller att göra rätt redan från början och det är lite extra pyssel att få dit alla sakerna . Det är grimskaft och kandar, schabrak och sabel. Allt måste sitta perfekt innan man låter ett befäl visitera hästen och kontrollera så att allt verkligen är korrekt.
Vältränad kan man också bliCirka klockan 11:20 ställer musikkåren upp tillsammans med vakttruppen och vaktchefen lämnar av till vakthavande major. Sedan är det dags för själva paraden. Genom staden förbi Stureplan, Norrmalmstorg, Gutsav Adolfs torg upp mot slottet går det. Det är många kameror utefter gatukanterna. Man brukar säga att ungefär 2 miljoner (!)  människor ser den beridna vaktparaden varje år, så det gäller att sitta snyggt i sadeln och spela rätt.
Under de tio månaderna genomför man 30-40 beridna högvaktsavlösningar. Men dessa är inte de enda framträdandena. Dragontrumpetarkåren spelar också i samband med statsbesök, utdelningen av Polar Music Prize, stora ryttartävlingar... Ja listan kan göras hur lång som helst. Dessutom brukar LDK varje år göra någon form av turné. 1998 var kåren på turné i Finland bland annat.
Pukhästarna Alla spelningar kanske inte är roliga, det kan regna och åska, snöa och vara kallt, men de flesta tycker att det är 10 minnesrika månader som man får göra vid Livgardets Dragontrumpetarkår på K1. Kåren har två motton i sin verksamhet. Det första är "spel i alla väder" och det andra "avanti/framåt!" Dessa båda präglar dragontrumpetarna såväl i vardagen som i parad och gör tjänstgöringen till ett minne för livet!