LDK

Kamratföreningen
Vad är LDK-k?
Fotoalbum
Brassbands-SM
Styrelsen
Stadgar
Medlemskap
Medlemsportalen
Ã…rets Dragontrumpetare
Allmänt
Startsida
Vad är LDK?
Soldatförteckning
Fotoalbum
Hästarna
Elva månader
Chat
Forum
Ã…rskullar
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
Länkar
Beridna Högvakten
Försvarsmusiken
Arméns Musikkårs Vänner
Arméns Trumkårs Vänner
Övrigt
LDK:s CD-skivor
Svensk historia
Kontakta oss
In English
LDK-k © 1997 - 2018


Dagboken - senaste inlägget längst upp

 

--------------
LDK i ”grönkläder”

De senaste dagarna lämnade dragontrumpetarna allt vad paradsoldat egentligen innebär och gav sig ut i fält under Kapten Borggren och Löjtnant Törnqvist befäl. När stridsutrustningen var på, väskorna packade och AK-5an hämtad ur gömmorna åkte 17 musiksoldater från tryggheten på K1. Den prövning som väntade oss var nog ingen var riktigt beredd på.

Övningen började vid lunchtid på måndagen och avslutades två dygn senare. Den första dagen inleddes med repetition av hur man tar isär och sätter ihop vapnet, något som man förövrigt aldrig kan träna för mycket på. Det går alltid att göra snabbare! Övriga dagen och kvällen ägnades åt träning i stridsförflyttning och stridsfärdigheter. När vi väl fått lite lugn och folk hade börjat somna i knäppetälten blev vi runt ett tiden på natten överfallna. Då gällde att snabbt ta sig ut till eldställningarna och bekämpa fienden (allt detta skedde givetvis med lösplugg).

Halv 6 morgonen efter klev vi upp, åt frukost, rev förläggningen och begav oss med ganska tunga ben mot Stålbodas skjutbana, för att ägna för- och eftermiddagen åt bland annat jaktskott i den stekande heta solen. Efter att sedan ha blivit dränkta i en regnskur så började kvällens övning med att vi delades in i två grupper. Den ena gruppen intog eldställningar längs en väg som vi i den andra gruppen senare skulle gå förbi, och ovetande bli överfallna. Det var nu befälen skulle se om vi kunde använda oss utan de lärdomar vi lärt os dagen innan även i en stressig situation.

Efter ytterligare en sen kväll och en kall natt så började den sista fältdagen i LDK 2007s historia, något som jag inte tror någon sörjde speciellt mycket. Vi började med att gå cirka 4 kilometer till en sjö, där Löjtnant Törnqvist hade givit oss order om att befinna oss på morgonen. Samtliga musiksoldater fick där varsinn sopsäck utdelad och blev ombedda att ta på sig badkläder och packa ner allt i sopsäcken. Efter att vi simmat över sjön, genom att putta säcken med packningen framför oss kom vi till Kaptenens och Löjtnantens torp, och det enda som återstod innan ”Djungelmuck” var att slutvårda och lämna in AK-5an och stridsutrustningen.

Efter några timmars vård åkte sedan 17 trötta, smutsiga, men ändå glada dragontrumpetare tillbaka till Kavallerikasern, och efter några dagars välbehövlig ledighet över midsommar väntar den prövning som vi kanske mest har sett framemot under vår utbildningstid. Utlandsturnén till Tyskland och Frankrike!

Dragontrumpetare Erik Karlsson 2007-06-23

--------------
Dragontrumpetarna går in i ny fas

Efter inte mindre än 23 högvakter tillsammans med våra fyrbenta vänner lämnar vi sadeln för en månad och inleder en ny period i utbildningen. Det är nu vi ska visa vad vi går för även när hästarna njuter av livet och tuggar gräs dagarna långa.

Ett minne för livet fick samtliga musiksoldater en varm söndagsförmiddag när hästarna skulle ut på bete och inleda sin semester, en lyx vi minsann får klara oss utan. Efter att hästarna lastats in i diverse hästtransporter (nästan helt utan problem) bar lasset av mot Kungsängen och det friska ängar som väntade våra hästar. Att sedan se hästarnas reaktion de första minuterna i frihet är en fantastisk känsla och något vi alla verkligen uppskattade.

Med skivinspelning, repetitioner och "panikövande" av vårt figurativa marschprogram till fots inleds vår konsert- och marschsäsong, där höjdpunkten givetvis kommer att vara utlandsturnén till Tyskland och Frankrike. Där vi både ska genomföra konserter, parader och medverka i en militärmusikfestival i Franska Saumur.

Men dessförinnan har vi en del andra framträdanden att se framemot, såsom samkonsert med Solna Brass och Mikael Carlsson från kungliga hovkapellet som solist, och konsert i Gävles regementspark. Så välkomna att njuta av Livgardets Dragontrumpetarkår 2007, till häst, till fots eller varför inte i konsertsamanhang, väl mött!

Musiksoldat Erik Karlsson. 2007-06-11