LDK

Kamratföreningen
Vad är LDK-k?
Fotoalbum
Brassbands-SM
Styrelsen
Stadgar
Medlemskap
Medlemsportalen
Ã…rets Dragontrumpetare
Allmänt
Startsida
Vad är LDK?
Soldatförteckning
Fotoalbum
Hästarna
Elva månader
Chat
Forum
Ã…rskullar
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
Länkar
Beridna Högvakten
Försvarsmusiken
Arméns Musikkårs Vänner
Arméns Trumkårs Vänner
Övrigt
LDK:s CD-skivor
Svensk historia
Kontakta oss
In English
LDK-k © 1997 - 2018


Dagboken

Vecka 34-35, 2002

Så kom vår stallperiod då vi tillbringade många timmar i stallet varje dag. På morgnarna mockade vi ur alla spiltor, utfodrade och ryktade hästarna. Lite senare på dagarna reds alla hästar. Det var tidiga morgnar och mycket slit men många tyckte nästan det var värt besväret eftersom vi fick rida varje dag. Vi hade även ganska många spelningar under dessa två veckor.

På tisdagen red vi över gärdet till Sjöhistoriska museet där stiftelsen för beridna högvakten hade gäster. Vi visade vårt ridande fig men endast med 16 hästar. På onsdagskvällen åkte vi till Berga och spelade för nordiska värpliktsrådets styrelse som hade årsmöte. Därefter åkte vi hem och spelade på 4:e skvadrons muckaskiva. Eftersom vi lärt känna många ur 4:e så blev stämningen hög och livad. Vi avslutade deras kväll med att högtidligt hålla tapto för dem vid valvet. Inte ett öga var torrt. På torsdagen hade vi gående högvakt och slapp då till allas förtjusning att mocka i stallet. På fredagen stod 4:e uppställda för MUCK och kapten lät oss marschera förbi för ett sista avsked. Därefter spelade vi vid lunchtid för försvarets materialverk.

Tisdagen veckan efter hade ÖB ett besök av en amerikansk NATOgeneral ute på Karlbergs slott. Vi spelade när alla gästerna anlände till slottet och åkte tillbaks vid 23 igen för att avsluta kvällen med tapto. På torsdagen var det fårvallnings EM på Gärdet. Vi medverkade till häst vid invigningen och spelade lite fanfarer och marscher. På fredagen gick vi upp så tidigt att stalltjänsten var klar innan frukost. Sedan åkte vi ut till Swedint i Almnäs och medverkade i en kursavslutning för utrikes officerare. Därefter åkte vi hem och fick HVO. STALLMUCK!!!

/ Gunnarsson

--------------
Vecka 32, 2002

Vecka 32 bestod av beridna högvakter varje dag. Kapten Hermansen kom tillbaka efter semestern och tog så småningom över högvakterna efter Stig Rydqvist. Det var fint och varmt väder som vanligt vid beridna högvakter och det var mycket folk uppe på slottet. På fredagskvällen var det genrep inför beridna högvaktens dag, ett litet "minitatto" för hästar på K1. Det var ganska "stimmigt" inne på den uppbyggda arenan så många hästar skenade. Det blev några avsittningar, dock inte för oss i LDK som klarade oss relativt bra. Men när vi skulle rida ut och spelade vår avslutande ryttarmarch blev hästarna rädda och skenade i väg. Men det stoppade inte fanfartrumpetarna som spelade på. Allt slutade med att hästen Carusell stod på bakbenen medan Holst tog upp trumpeten och la av sista tonen som klingade ut över hela arenan. Vad det var för ton och styrkegraden på den vill jag inte ens gå in på. Men det var många i publiken som fick sig ett par härliga skratt.

På lördagens högvakt avtackades Stig Rydqvist som nu ska gå i pension. På kvällen firades beridna högvaktens dag. Det blev en rolig uppvisning med olika ryttarlekar, hästhoppning, paraduppvisning med mera. Det gick mycket bättre denna dag. Den enda incidenten att nämna var att hästarna blev rädda för något utanför arenan så Brigad backade in i en parkeringsskylt och fick stå över resterande delen av uppvisningen. Efter uppvisningen hade LDKs kamratförening årsmöte i matsalen där vi anslöt så småningom. På söndagen var årets sista beridna högvakt. Med blandade känslor red vi sedan hemåt, för sista gången.

/Gunnarsson

--------------
Vecka 30-31, 2002
Beriden högvaktsperiod

Veckan började med rep och musikridning. Vi övade in vårt nya fig. som började sitta ganska bra. På onsdagen var det nypremiär för vår andra period av beridna högvakter nu med Stig Rydqvist i täten. Allt gick bra. Vissa hästar stimmade runt ibland men i det stora hela var alla nöjda.

Hela denna veckan och halva vecka 31 hade vi högvakter på slottet. Detta kände efter ett tag många dragontrumpetare av i vissa bakre delar på kroppen. På onsdagskvällen efter alla högvakter hade vi en spelning på stadshuset. Därefter fick vi HVO och fick åka hem.

--------------
Vecka 28, 2002

Veckan bestod främst av gående högvakter varje dag. Premiären på vårt gående fig. på måndagen gick riktigt bra. Alla koncentrerade sig så allt flöt på som det skulle. På eftermiddagen fick dageleven bestämma uniform. Han valde M/87 - permisuniformen så sergeanten beslutade att vi skulle åka på museum. Mycket trevligt beslut!

Tisdagens fig. gick inte riktigt lika bra. Koncentrationen brast ibland och det visade sig i små misstag här och var. På eftermiddagen sprang vi orientering. En runda som fågelvägen var 8,5 km lång. Orienteringen var en delgren i fältidrottsmärket som vi ska ta så småningom. Onsdagens fig. gick bra. På kvällen hade vi konsert på stora scenen i Kungsträdgården. Det var fint väder och mycket folk. Vi började med några ryttarmarscher och avslutade med delar ur vår brassbandsrepituar.

Efter högvakten på torsdagen var det dags för den fruktade dragonmilen. Det var över 30 grader varmt men alla tog sig runt. På kvällen tog Nilsonne befälet och bjöd till fest hemma hos honom. Vi åt sill och potatis och hade en underbar kväll.

Fredagens fig. blev en av de bästa hittills. När vi kommit hem från slottet ställde vi upp i civila kläder och åkte ut till havet för att bada. Härligt initiativ Sergeant Lundberg. Lördagen bestod av högvakt och fredagsrutin. På kvällen hade vi sittande konsert på stortorget. Vi satt mitt i publiken och spelade så alla fick bra kontakt med oss. Vi blev mycket uppskattade av publiken som bland annat hängde med på Direktörns spontana olé i "Viva Espania". Efter konserten fick vi HVO och Lundberg gick på semester.

--------------
Vecka 27, 2002 Efter en veckas ledighet kom vi tillbaka till K1 och började öva på vårt nya gående figurativa program.
Vi övade fig och repade hela dagarna och var bara lediga en kväll denna vecka. På onsdagskvällen åkte vi upp till Kaknästornet och gjorde figet på kullersten inför en liten skara turister. Det gick bra ibland men det var fortfarande mycket som skulle finslipas. På torsdagskvällen var det genrep på slottet. Det gick så pass bra att befälen beslutade att vi slapp vara kvar över helgen utan vi fick åka hem.
Nu ser vi alla med spänning fram emot premiären på högvaktsavlösningen på måndag. Men om alla bara koncentrerar sig så kommer det att gå bra.

--------------
Vecka 25, 2002

Denna veckan var det Norrlandsturné. Bussen lämnade K1 kl 8.00. Efter 8 timmar kom vi fram till Östersund där vi installerade oss i fyra logement. Under bussfärden försökte kapten Hermansson bilda oss genom att visa ridinstruktionsfilmerna "Ta tyglarna". Huruvida vi blev bättre på att rida eller ej får väl nästa ridpass visa men de flesta av oss sov genom halva resan.

Efter morgonuppställningen på tisdagen åkte vi iväg på en liten kulturhistorisk rundtur. Vi besökte Wången som är en av de tre riksanläggningarna inom Ridsporten med inriktning på trav. Tidigare var Wången ett avelscentrum för Nordsvenska hästen och vår pukhäst Moral är skänkt av Wången till Stiftelsen för den Beridna högvakten.

Vi blev guidade runt området och åt mat på värdshuset. Sedan åkte vi vidare runt i landskapet och besökte bland annat kompositören Peterson-Bergers hem. Det var väldigt vacker natur och intressanta sevärdheter. Efter lunch repade vi i gymnastiksalen på Militärhögskolan Östersund.

På kvällen hade vi en spelning på Östersunds travbana. Det var extremtrav där de travade i bakvarv och på distanserna 4140 resp 140 m. Efter spelningen så uppmanade Staffan Ling att alla LDK soldater skulle prova på katapulten. Det var en stor luftkran på 75 meter och ett bungyjump band som sköt en rätt upp i luften och sedan var det fritt fall ner. Det flesta av oss föll för grupptrycket och provade på. Arenalinet sprutade och det kittlades något enormt i magen.

På onsdagen tog kadetterna på militärhögskolan i Östersund examen och vi marscherade ner till Stortorget och medverkade på deras ceremoni.

På kvällen hade vi en konsert i Badhusparken. Kapten Hermansson visade upp lite trav och galopp på Pirelli. Därefter spelade vi några låtar ur vår storbandsrepertoar. De blev väldigt uppskattade av den jublade publiken som dock inte var så stor då det var en utomhuskonsert och Östersund visade upp sitt sämsta väder med regn, blåst och åska.

På torsdagen lämnade vi Östersund tidigt för att åka hem till Stockholm mot 10 dagars ledighet. GLAD MIDSOMMAR!

/ Gunnarsson

--------------
Vecka 24, 2002

Veckan började ganska lugnt med överspelning och rep. På eftermiddagen hade vi GSU, där vi övade olika stridsställningar med kapten Hermansson. På tisdagen lämnade vi K1 redan vid sju på morgonen. Det var Swedint spelning ute i Almnäs för 140 FN-soldater som nyss kommit hem. På kvällen spelade vi tapto för f.d. strategiska enheten som hade fest på K1. Onsdag förmiddag spelade vi på Swedint igen. Därefter stannade vi kvar och såg Sverige spela 1-1 mot Argentina och gå vidare mot åttondelsfinal i fotbolls VM. Efter lunch repade vi för första gången med Stig Rydqvist. Det var lite annorlunda mot Hermansens rep men kommer nog att fungera lika bra under sommaren. På kvällen spelade vi tapto ute vid Kungsängen. Stig Rydqvist visade upp sin häst och showade lite. På torsdagsmorgonen var det Swedint spelning igen efter samma rutin som dagarna innan. Därefter repade vi och gick igenom vårt gående fig.

Vi repade två pass på fredagen. Därefter stod det GSU på schemat. I full stridsutrustning och regnkläder hämtade vi ut våra vapen och gick bort för att ha stridsövningar. Kapten beodrade oss efter några timmars stridsövningar att ta fram och hoppa över våra enmanskök. När vi gjort det förklarade han att vi nu hoppat över middagen. Vi skulle ha en tävling grupperna emellan, språngmarch med olika stationer som ett litet baskerprov. Vi ställde upp oss och började gå mot bussarna för att åka i väg på övningen. När vi kommit förbi lilla mässen såg vi Kapten Hermanssen och Sergeant Lundberg stå civilklädda med en öl i handen och grilla. Vi fick order om att stå uppställda i civila kläder efter 20 minuter. Det var dags för vår första plutonsfest. Vi grillade och festen blev jättekul. Härligt initiativ av våra befäl som växte i allas ögon.

Lördagen började med en liten sovmorgon. Efter dagen rep åkte vi sedan ut till Karlbergs slott där det var kadettbal. På söndagen såg vi Sverige bli utslagna ur VM. Vi övade fig. och packade inför nästa vecka då vi skall åka till Östersund för att spela vid en officersexamen.

/ Gunnarsson

--------------
Vecka 22, 2002

Även denna veckan har präglats av högvakter varje dag.

På måndagskvällen besökte Singapores ÖB Karlbergs slott. Vi spelade välkomstmusik och avslutade så småningom kvällen med Arméns tapto.

Onsdagskvällen gick åt till att repa nere på hovstallet. Därefter gick vi ner till ridhuset där vi träffade Stig Rydqvist och hans häst Koff som nyss kommit hem från Spanien. Han visade oss lite olika ridmoment och imponerade nog på oss alla.

På torsdagen hade vi Audiensspelning på slottet. Därefter medverkade vi vid högvaktsavlösningen till fots. Man kände sig liten när vaktstyrkan red in på borggården och förstod hur pampigt det är med beriden musikkår.

Efter fredagens högvakt fick vi HVO och såg fram emot en efterlängtad ledig helg.

--------------
Vecka 21, 2002

Denna veckan hade vi beriden högvakt från måndagen till fredagen. Det var fint och soligt väder och allt gick bra. Vi har börjat få upp rutin nu så man behöver knappt tänka längre.

Efter onsdagens högvakt hade vi en spelning på Vasamuséet. Det var invigning för en ny utställning så vi spelade fanfarer. På kvällen hade militärpolisjägarna muckarfest i matsalen. Vi sprang ner i full stridsutrustning och ryckte fram i matsalen spelandes Pappenheimer. Det blev succé. Vi spexade i en halvtimme, därefter medverkade några av oss på festen.

På torsdagskvällen hade militärpoliserna muckarfest och vi gjorde samma sak för dem. Sergeant Lundberg drev rejält med befälen och det var bra stämning med god mat och öl.

På lördagen repade vi hela dagen. Det var väldigt givande och bra att köra en hel dag med bara rep, så vi ska försöka få in det i schemat i fortsättningen.

På söndagen var det Elitloppet på Solvalla. Inför 32.000 åskådare marscherade vi in på gräsmattan i mitten och spelade på invigningen. Vi spelade alla medverkande länders nationalsånger och fanfar efter Ulrika Messings invigningstal. När loppet var över så spelade vi Italiens nationalsång för vinnarna och avslutade med en svängig samba.

--------------
Vecka 18, 2002

Denna veckan har varit mycket varierande och rolig. Vi har bland annat haft en av våra största spelningar på kungens födelsedag och våra anhöriga har fått komma och hälsa på.

På måndagen var det förövning på slottet inför kungens födelsedag på tisdagen. Vi sadlade våra hästar och red i m/90 ner genom innerstan till slottet. Trumkåren och Arméns Musikkår var där och vi repade vår gemensamma del. Vi red hem och vårdade. Sedan bytte om till m/87 och körde iväg mot Strängnäs. Löjtnant Wandin hade ordnat en taco-kväll för alla tre kårerna. På vägen dit så körde grupp ett fel. När vi väl fick kontakt med dem så befann dem sig nästan i Nyköping. Vi andra körde till Strängnäs och hade kul. Bordsplaceringen var enligt Löjtnantens "get together" princip så man satt brevid värnpliktiga från de andra kårerna. Grupp ett kom fram till regementet cirka en timme innan vi skulle åka tillbaka. Härligt lokalsinne Andreasson!!

Valborgsmässoafton började enligt rutinerna för beriden högvakt. När vi kom fram till slottet var det mycket folk. TRK och AMK hade redan gjort sina fig. och stod nu och väntade på att vi skulle komma. Vi red in på borggården till K1 signal och Der Pappenheimer som vanligt och tog publiken med storm. Vi spelade Armens paradmarsch och därefter hurrades det för kungen följt av en fanfar. Sedan spelade alla Marcia Carolus Rex ihop. Det var väldigt maffigt. Hela borggården fylldes med ljud. Alla kårerna spelade ett stycke under konsertdelen och sedan var det vaktavlösning efter det att kungen varit ute och tagit emot vaktstyrkan. Vi gjorde ganska många missar men tog ändå hem showen när vi kom till häst och spelade. När vi kom tillbaks till K1 var det bara att ställa in hästarna och sitta upp i bilarna. Vi åkte till Hedvig Eleonora kyrka vid Östermalmstorg och medverkade på ett bröllop. Vi åkte tillbaka och vårdade innan vi fick HVO.

På onsdagen hade vi besöksdag för våra anhöriga. Förmiddagen gick åt till att förbereda och planera dagen. Efter lunch så kom våra föräldrar och allt började med att kapten Hermansson höll ett litet tal och förklarade hur dagen skulle komma att se ut. Vi hade blivit indelade i fyra grupper. Några visade hur ett BRAK och exercispass går till. Jag hamnade i ridgruppen. Vi red i en kvart ute på kaserngården medan Hermansson förklarade hur våra ridlektioner brukar se ut. Sista gruppen var klädda i stridsutrustning och Kapten visade några moment ur vår kommande stridsutbildning. Dagen rullade på som attan och avslutades så småningom med en liten konsert.

Torsdagen var det beriden högvakt.

Fredagen började med en stor skåpsvisitation. Det blev tre stora sopsäckar med grejer som alla samlat på sig från tvättbytet. Vi sprang sedan en runda i Lill-Jansskogen och repade efter lunch. Vi spelade storband, det absolut roligaste repet hittills.

På lördagsförmiddagen så kom en tjej från programmet Funkar på TV 4. Vi skulle spela in en låt till en tittartävling. Vi stod i valvet vid stora ingången till K1. Wretling hade arrat "Whenever, Whatever" med Shakira. Hon filmade från olika vinklar och vrår och allt visas nästa söndag. Efter lunch fick vi bestämma själva vad vi skulle göra. Vi valde att spela fotboll på gärdet. Det hade regnat hela dan så det var som att spela i en stor hal lerpöl. Skitkul! Efter middagen var det spelning för SVT i Berwaldshallen. En seg spelning där LDK fick stå upp i två timmar. Jag, Nilsonne, Persson och Linderdahl fick åka till Stadshuset där Kustartilleriet firade 100 år. Vi stod i trappan i Blå hallen och spelade nobelfanfaren som lystringssignal innan alla tal. Det var en mycket trevlig spelning. Vi fick blommor och en massa mat och fick se hur det går till bakom det man i vanliga fall bara ser på tv.

Veckan avslutades med beriden högvakt på slottet på söndagen.

--------------
Vecka 17, 2002

Eftersom vi hade helgtjänst vecka 16 så fick vi ledigt på måndagen och tisdagen istället. På onsdagen var det i gång igen med BRAK och musikridning på förmiddagen och rep på eftermiddagen.

På torsdagen var det beriden högvakt igen. Det var varmt och soligt så än en gång stämde ordspråket "Solen skiner på stolt livdragon". Men så stolt var inte Sergeant Lundberg då vi genomförde en ganska dålig högvakt med felspelningar, dålig rättning och slö exercis. Så efter ceremonin lät han oss rida i givakt hem, mot i vanliga fall då vi får sitta i lediga eller manöver. På kvällen repade vi med kapten Hermansen till klockan åtta.

Fredagens högvakt gick mycket bättre. Alla skärpte sig och var koncentrerade. Efter middagen var det kvällsrep till halv åtta. Därefter sprang hälften av oss ner till Gärdet och spelade fotboll.

På lördagen var det perfekt högvaktsväder. Pukhästen Gulliver hade ätit fel foder under natten och mådde inte så bra så han fick stå över. Detta medförde att Berglin som ensam pukslagare på Moral kunde improvisera mellanspelet på pukorna. Han gick loss totalt på pukorna och spelade allt från samba till marschkomp. Det svåra för oss andra var att sitta och försöka hålla tjänsteminen när vi red genom staden. Det gick bra uppe på slottet så vi fick rida i manöver hem. På kvällen var det 25-års fest i lilla mässen. Mer än halva kåren ställde upp och spelade och sjöng lite på festen.

På söndagen var det försvarsmaktskonsert nere på konserthuset. Det var det uppställning klockan 9 i m/87. Vi åkte ner till konserthuset och packade in alla instrument och m/ä-uniformer. Vi värmde upp instrumenten lite och repade igenom vårt egna program uppe på scenen. Sedan marscherade vi till Teaterbaren där vi blev bjudna på lunch. Det var riktigt gott och lunchen varade i en och en halv timme. Sedan gick vi tillbaka och hade genrep med Arméns Musikkår och Trumkåren. Därefter var det middag på teaterbaren igen. Konserten gick bra. Trumkåren inledde med en maffig trumsalut. Våran del gick hyfsat. Allt avslutades med att alla tre kårerna spelade tillsammans under ledning av Andreas Hansson, Marinens Musikkårs dirigent. Det var kul att spela med en stor orkester igen. Många har saknat det och hoppas nu på att det kommer fler tillfällen att få spela ihop med Arméns Musikkår.

--------------
Vecka 16, 2002

Denna vecka var den hittills mest händelserika veckan med bland annat beriden högvaktspremiär och kunglig inspektion på K1.
På måndagen red vi och övade vårt fig. på förmiddagen. Efter lunch var det rep på hovstallet. Sedan sprang vi till Gärdet och fysade igenom vårt fig. I stället för att rida på hästar och spela våra instrument så hoppade vi upp på varandras ryggar och sjöng våra stämmor. En härlig syn för de gymnasiestudenter som fikade och spelade ölbrännboll alldeles bredvid...

Så kom dagen som befälen på K1 länge planerat för. Den kungliga inspektionen av regementet. Hela ceremonin repeterades med samtliga några gånger under förmiddagen. Därefter fick vi i LDK som har lite mer vana av högtidliga ceremonier tre timmars lunch. Kungen ankom till K1 vid halv tre och en mycket högtidlig ceremoni med avlämning och inspektion började. Kungen höll sedan ett tal och därefter var det dags för den största paraden sedan 1928. Hela regementet skulle börja marschera samtidigt på vårt inslag. Det gick bra så de nervösa befälen pustade ut. Därefter lökade vi fram till middagen då våra befäl var uppe i mässen och skålade med kungen. På kvällen fick vi lära oss en liten genväg till den perfekta stövelputsen av två sergeanter från fjärde skvadron. Därefter var det fig. genomgång och exercis.

Premiärdagen var här. Onsdagen den 17 april och den första beridna högvakten. Vi hade en liten ceremoni inne på kaserngården innan vi red ut mot slottet. Hästarna skötte sig fint och vårt fig. gick faktiskt ganska bra. Vi hade lite missar i nedtagningar och avslag ibland, men annars var det en väldigt bra premiärhögvakt. Sergeant Lundberg var nöjd och lät oss rida i lediga hem.
På torsdagen var det strålande sol och mer folk runt slottet. På denna högvakten satt allt lite bättre förutom K1 marsch som vi fick bakläxa på. Efter all vård efter högvakt var det rep på hovstallet där vi gick igenom helgens spelning på Amarantbalen. Vi åkte tillbaka till K1 efter en och en halv timme och hade BRAK med veckans dagelev, Jacobsson, i korridoren. Därefter sprang några av oss ner till Gärdet och spelade fotboll med sergeanterna till dess att det inte gick att se bollen längre. Det var beriden högvakt även på fredagen. Även denna dag var solig och fin. På kvällen var vi lediga.

På lördagen hade vi en liten sovmorgon. Därefter hade vi ett långt och ganska hårt BRAK pass med Sergeant Grann. Sedan skulle vi ha ett litet exercispass. Alla trodde att det skulle bli som vanligt att sergeanten står och skriker i korridoren medan vi gör allt för att stå så stilla som möjligt men Sergeant Grann lärde oss roliga saker som dubbla sluringar och sånt istället. Efter lunch stod vi uppställda i m/87 och åkte ner till Stadshuset för förberedelser inför kvällens bal med Amaranterorden. Vi åkte hem och åt middag, bytte uniform och var tillbaka klockan 18:00. Vi började inne i Gyllene salen där vi spelade amarantmelodin i 30 minuter medan gästerna gick fram och bugade inför ordföranden. Sedan gick vi ut till Blå hallen och ställde upp oss i trappan. Där spelade vi fanfar för kungen, kungssången och en ryttarmarsch då Prinsessan Kristina gick ner med sitt följe.

Söndagen började med fredagsrutin. Däcken skulle bytas på de bilar som hade vinterdäck, och alla bilar skulle tvättas och tankas. Vi gjorde ett litet avbrott i fredagsrutinen efter middag och klädde på oss m/ä. Stiftelsen Beridna Högvakten hade nämligen årsmöte så vi spelade lite för dem. Därefter åkte vi hem och avslutade fredagsrutinen och fick HVO.

/ Vid pennan: Dragontrumpetare Malena Gunnarsson

--------------
Vecka 15, 2002

Måndagens förmiddagsridning var nere i paddocken vid ryttarstadion. Vi red på kolonn om fem för första gången. Själv red jag Bill, en ovan häst som blev livrädd för trumpeten. Han skenade i väg utanför paddocken och kastade av mig. Sedan sprang han iväg c:a 500 meter så kapten Hermansen fick rida efter honom. Efter lunch repade vi torsdagens audiensspelning nere på hovstallet. Innan vi skulle gå på middag ställde vi upp ute på yttre uppställningsplatsen. När kapten Hermansson sedan kom ridande sjöng vi en av våra ryttarmarscher, Kreutzritter. Detta var ett krav från kapten för att få våra dragontrumpetar märken att fästa på våra m/90.

På tisdagen gick vi lite tidigare till stallet. Vi fick våra "egna" hästar och red på högvaktsuppställning ute på kaserngården. Det lät faktiskt riktigt bra. Efter lunch åkte vi till hovstallet för en timmes musikrep. Därefter var det upp till K1 igen för audiensrep med sergeanterna. På kvällen var vi i stallet och lärde oss sadla inför högvakt och att rycka man.

På onsdagen såg alla fram emot dagens ridpass. Vi skulle rida en liten tur på stan. Vi red ut genom östra grinden bort till Valhallavägen. Vi red på Karlavägen till Lidingövägen som ledde oss tillbaks till K1. Vi spelade ryttarmarscher på vägen och alla hästar skötte sig bra. Lunchen följdes av eftermiddagsrep på hovstallet.

Så kom torsdagen och vår första audiensspelning på slottet. Vi ställde upp i m/ä och åkte till slottet på morgonen. Jag och Kampe stod på gevärsbron och blåste kavalleriets paradmarsch när vagnarna med ambassadörerna passerade borggården. Väl på inre borggården blev de mottagna av halva trumpetarkåren som blåste "Drottning Victorias Präsentiermarsch". De gick vidare in i valvet där Holst stod och blåste appeller och ambassadörsignalen. När de gått upp för trappan stod andra halvan och spelade lite lugna marscher. Det hela gick bra och såg ut att vara mycket uppskattat av de gästande besökarna. Vi åkte tillbaks och åt ärtsoppa på K1, därefter red vi och kvällen spenderade vi i stallet med att vårda våra kära hästar.

På fredagen hoppade vi över BRAK och stod uppställda i m/90. Vi gick ner till stallet. Gjorde i ordning våra hästar och red sedan under poliseskort till slottet. Detta var vår första och enda riktiga övning inför premiären på onsdag. Vi gjorde en vanlig högvakt på borggården. Det lät inte så bra. Vi fick bakläxa på några marscher som inte satt som de skulle. Vi red tillbaka utan instrument. När vi kommit till Lidingövägen körde en motorcykel förbi och hans avgasrör smällde till. Hästarna blev stirriga och kollonerna bröts lite. Men de flesta lugnade snabbt ner sig, förutom pukhästen Gulliver som ställde sig på bakbenen. Wessman satt superkoncentrerat kvar och lyckades få ner hästen. Det såg skitsnyggt ut och alla jublade. Efter lunch var det fredagsrutin. Sedan plutonens timme och HVO!

/ Vid pennan: Dragontrumpetare Malena Gunnarsson

--------------
Vecka 14, 2002

Vårt påsklov innefattade även måndagen så på tisdagen var vi tillbaka och uppställda som vanligt igen. Hela vecka 14 hade ganska vanliga dagar. De började med BRAK, överspelning och musikridning. Vi hade rep på hovstallet efter lunch och fick lediga kvällar. Torsdagskvällen skiljde sig från de andra. En norsk general kom på besök till K1. Vi stod uppställda i m/ä ute på kaserngården och 18:15 ljöd tre appeller då generalen gjorde entré. Därefter höll vi en lite konsert på 10 minuter.

På fredagens musikridning red vi för första gången ut utanför området. Vi red ner till paddocken vid ryttarstadion och tränade på att spela på kolonn om 4. Därefter fredagsrutin och HVO 15:30.

/ 420 Gunnarsson

--------------
Vecka 13, 2002

Måndagen började med musikridning. Kapten Hermansson var ledig så Kapten Hermansen och Sergeant Lundberg ledde ridpasset. Efter lunch var det rep på hovstallet. Därefter sprang vi ner till Gärdet och spelade fotboll i det vackra vädret. Det var riktigt roligt. Denna dag flyttade 4 skvadron ut till Kungsängen och militärpoliserna flyttade in. Så nu var det massa nya människor på K1. På tisdagsmorgonen var det uppställning i fyskläder på gärdet. Vi började dagen med att spela fotboll. Därefter sprang vi tillbaka och stod uppställda för musikridning 09:30. Efter lunch var det rep på hovstallet.

Onsdagsmorgonens BRAK bestod av ännu ett armhävningstest. Därefter var det överspelning och högvaktsgenomgång ute på kaserngården. Det var en solig vårdag så vi hade inga kappor utanför våra m/ä-uniformer. För första gången spelade vi hela högvaktsceremonin utan noter. Detta gjorde att rättningen och exercisen blev betydligt bättre. Vi åkte hem och åt lunch. Därefter var det fredagsrutin och HVO 15:30. Nu fick vi det välförtjänta PÅSKLOV vi längtat efter.

/ Gunnarsson

--------------
Vecka 12, 2002

Måndagen började som vanligt med BRAK, överspelning och ridlektion innan lunch. Klockan 15:00 stod vi uppställda på kaserngården i m/ä. Musikinspektören var och lyssnade och godkände oss inför vår första högvakt på onsdagen. Kvällen ägnade de flesta åt att putsa skor och hjälm. Tisdagen började med ett armhävningstest följt av överspelning och musikridning. Efter lunch gick vi runt på kaserngården och övade inför morgondagens högvakt.

Efter onsdagens hårda BRAK-pass med kapten hade vi generalrepetition. Sedan bytte vi om till m/ä, åt lunch och 11:00 rullade bilarna iväg mot slottet. Vi ställde upp på mynttorget och sju minuter i tolv marscherade vi iväg in till slottsgården. Sergeant Grann som för första gången var tamburmajor och gick i täten var nervös. Han sa att han inte var det men hans ovanligt bleka ansikte visade något annat. Ceremonin på slottet gick bra men vädret var ganska dåligt då det mitt under ceremonin började snöa och blåsa. Efter högvakten åkte vi hem och sprang en runda för att sedan få HVO lagom till middag. Torsdagen var en vanlig dag med ridning och rep.

På fredagen var det uppställning i m/ä. Efter visitationen åkte vi till Almnäs för vår första gemensamma SWEDINT-spelning. Under diplomutdelningen stod vi stilla i lystring ställ och väntade på att få spela. Efter ett tag så höll Worèn på att svimma. Hennes syn försvann så vi fick leda ut henne. Det var ganska skrämmande men efter ett tag så blev hon som vanligt igen. Efter spelningen åt vi på regementet och hade musikexercis på en stor parkering.

Lördagens uppställning var inte förrän 08:30. Sovmorgon. Vi hade som vanligt BRAK och bytte sedan om till högvaktsuniformen. Vi gick igenom dagens högvakt, åt lunch och lämnade K1 vid elvatiden. Det var en väldigt kall dag men ceremonin på slottet gick bra. Därefter åkte vi hem och hade körövning.

Söndagen var solig och fin. Vi hade en liten förövning på kasern och åkte mot slottet vid tolvtiden. Eftersom det var söndag så började inte ceremonin förrän 13:00. Det var mycket folk ute och allt gick bra. Vi åkte hem, sprang en runda och fick ledig kväll.

/ Dragontrumpetare Gunnarsson

--------------
Vecka 11, 2001

Denna vecka gick en magsjukepidemi hos LDK. Flera insjuknade varje dag. Efter morgonrutinen på måndagen red vi som vanligt i ridhuset. Efter lunch hade vi vapentjänst där vi tränade olika skjutställningar. Dagen avslutades med ett COOPER test (2 km löpning) där många av oss faktiskt försämrade sina tider. På tisdagen var det för första gången dags för ridning med sporrar. När halva ridpasset gått skulle vi en och en för första gången få upp hästen i galopp. Hästarna var stimmiga och jag lyckades trilla av uppskrämda Inferno tre gånger. Två gånger i ridhuset och en gång i leran ute på kaserngården. Efter lunch åkte vi till hovstallet där Åke Edenstrand berättade militärmusikhistoria. Vi spelade lite av Åkes bearbetade marscher och åkte sedan tillbaks till K1 för höger-vänster-om 17:00.

På onsdagsmorgonen var det dags för ännu ett test i statisk magträning. Därefter var det ridning med sporrar igen. Efter lunch gick kapten igenom lite säkerhetsbestämmelser och vapenteori i övrigt. Kvällen spenderade vi på hovstallet. Två män från MMS, militärmusiksamfundet, höll ett föredrag om militärmusik och visade lite gamla svenska instrument.

I slutet på torsdagens ridpass red vi ut på kaserngården och skulle spela lite lunchmusik för K1 som kapten uttryckte det. Efter lunch hade vi tre prov på gårdagens vapengenomgång där det krävdes alla rätt för att bli godkänd. Därefter sprang vi ett varv runt elljusspåret. Kvällen ägnade vi åt att prova paraduniformen - m/ä. På fredagsmorgonen var det omprov för alla som inte haft alla rätt på gårdagens prov. Sedan fick vi en halv timme på oss att lära in en ny ryttarmarsch som vi visade att vi kunde på den följande musikridningen. Efter lunch var det fredagsrutin och hemresa.

/ Vid pennan Dragontrumpetare Gunnarsson

--------------
Vecka 10, 2001

Detta var en spännande och varierande vecka. På måndagen red vi som vanligt på förmiddagen. Efter lunch hade vi musikexercis på kaserngården med kapten Hermansen. Det var väldigt kallt och lät ganska illa men man kunde i alle fall föreställa sig hur det kommer att bli. Efter middagen kom dagens stora händelse. Kapten hade fixat biljetter till operetten Hans och Greta på kungliga Operan. Vi kom dit en och en halv timme innan föreställningen började och fick en guidad tur "bakom kulisserna". Kapten Hermansen passade även på att bjuda alla på fika vilket var en mycket uppskattad gest. Operan var väldigt bra och trevlig, framför allt musiken.

På tisdagen var det dags för det historiska ögonblicket. Första ridpasset med instrument. Det gick faktiskt bättre än många av oss hade trott. Efter lunch var det rep på hovstallet och musikexercis på K1 kaserngård. På kvällen var det dags för veckans nästa stora händelse. Iklädda m/87 åkte vi ner till Berwaldhallen för att lyssna på en konsert med marinens musikkår. Det fanns många höga officerare och utrikes ambassadörer där. I pausen gick vi runt i våra fina uniformer och skålade och minglade. Lite kul att få vara med om. Konserten var verkligen en upplevelse i sig. Mest imponerande var nog ändå eufonisten med den styrkan och klangen. Vi fick höra hur Regina marsch verkligen ska spelas och konstaterade att vi har mycket kvar att lära.

LDK har som tradition att när någon fyller år ställa sig i framstupa ställ och sjunga "ja, må du leva" samtidigt som man gör armhävningar. Kapten Hermansson som fyllde år på tisdagen uppmärksammades på onsdagen då alla slet under två verser. Kapten tackade nöjt för firandet. Därefter log han och berättade att det idag faktiskt var sergeant Lundbergs födelsedag. Det var bara för oss att gå ner på golvet och göra ytterligare två verser. Kul tradition. På eftermiddagen och kvällen hade vi vapentjänst. Kvällen slutade med en kårtävling i att ta isär och sätta ihop AK5. Djupström vann och är nu jagad efter titeln ända fram till MUCK. Torsdagen var en vanlig dag med ridning och musik rep på hovstallet.

Fredagsmorgonens BRAK började med ett trapprace, 2 jämnfotahopp upp och ett tillbaka hela vägen upp till logementen (ca 98 trappsteg). I dag var det Internationella kvinnodagen så jag och Worén fick ställa oss upp medan killarna (inkl sergeanten) fick ställa sig i framstupa ställ, som man enligt traditionen ska göra för att fira någon. Vi valde ut en låt ( K1 marsch den längsta vi kunde komma på) som killarna sjöng och gjorde armhävningar till. Härligt att vara tjej en dag som denna. Därefter var det överspelning och ridlektion följt av fredagsrutin och plutonens timma.

/ Dragontrumpetare Gunnarsson

--------------
Vecka 09, 2001

En helt vanlig vecka. Morgonarna började med BRAK och visitation, följt av musikexercis. Denna veckan ändrade kapten Hermansen exercisen till fots, så vi fick lära in en ny. Istället för att hålla instrumentet i höger hand, skulle det nu hållas i vänster hand. Kl. 9:30 var det ridlektioner och efter lunch rep på hovstallet.

Under tisdagens ridpass fick vi besök av journalister från tidningen Svensk Ridsport. De ville ha någon som skulle försöka ta ridborgarmärket. Kapten Hermansson valde ut Dragontrumpetare Svensson. Som för första gången fick upp Gesäll i galopp. När han väl fick stopp på hästen hade han klarat märket och blev dagens hjälte, och kanske hamnar han på Svensk Ridsports framsida. Under repet på torsdagen var det prov på 4 st "utantilllåtar". Vi skulle kunna Sveriges nationalsång, Kungasången, K1 marsch och Armens paradmarsch utantill, det gick bra för samtliga.

På kvällen stod det eget fys på schemat. Veckans dagelev, Wessman, tog befälet och joggade ner till slottet med alla dragontrumpetare. Fredagen skilde sig från de övriga dagarna denna vecka. Dagen började med fredagsrutin. Därefter förberedde vi oss för vår första spelning. Vi tog på oss m/87 och åkte till Axelberg. Spelningen gick inte så bra, men publiken applåderade och tyckte att vi var duktiga. Trots en liten felkörning på hemvägen kom vi hem så att vi kunde sluta i tid.

/ Vid pennan: 420 Gunnarsson