LDK

Kamratföreningen
Vad är LDK-k?
Fotoalbum
Brassbands-SM
Styrelsen
Stadgar
Medlemskap
Medlemsportalen
Ã…rets Dragontrumpetare
Allmänt
Startsida
Vad är LDK?
Soldatförteckning
Fotoalbum
Hästarna
Elva månader
Chat
Forum
Ã…rskullar
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
Länkar
Beridna Högvakten
Försvarsmusiken
Arméns Musikkårs Vänner
Arméns Trumkårs Vänner
Övrigt
LDK:s CD-skivor
Svensk historia
Kontakta oss
In English
LDK-k © 1997 - 2018


Dagboken

Vecka 44, 2001

Veckan, vår sista, då vi muckade.

Så kom måndagen, vår sista måndag i LDK med uppställning 08.30. Förmiddagen ägnades åt packning av vår materiel som vi fått ut vid inryckningen och som nu skulle lämnas åter. Innan lunch han vi också med att springa ett cooper-test. Efter lunch fortsatte materielpackningen som höll på fram till 16.00 då vi packade in alltsammans i bilarna och fick h.v.o.

Tisdagens uppställning vid 07.15 var utanför vapenkasunerna. Vi fick ut våra AK5:or och åkte sedan ut till Kungsängen. Väl framme så packade vi ihop vapnen igen varefter vi gick iväg för att göra en hörselkontroll. Efter lunch på I1 så fick vi som ville handla lite i intermaterielbutiken. Efter det tog vi vår packning och lämnade in densamma. Nu slöts cirkeln på ett märkbart sätt. Det var här vår värnplikt började, med att göra en hörselkontroll och vid förrådet där vi fick ut vår materiel.

Det hade nu gått 10 månader och vi var tillbaka på samma ställe med den skillnaden att vi nu hade lite mer erfarenhet och vetskap om hur det hela fungerar. Vi i plutonen känner varandra mycket väl och har varit tillsammans i vått och torrt, i moll och dur, så även om det var skönt att mucka så är det lite tråkigt att lämna de alla. När allt var klart åkte vi tillbaka till K1 och började förbereda i lilla mässen inför kvällens muckarmiddag. 18.00 var alla samlade och i civila kläder började vi ta för oss av det goda som var framdukat. Det var vi värnpliktiga plus våra befäl. Kapten Hjelm mötte också upp denna kväll till allas glädje. En hellyckad kväll med mycket sång och tal.

På onsdagsmorgonen gick vi igenom den material vi hade kvar och sorterade upp den i högar i respektive logement. Efter detta stod det städning på schemat. De flesta städade lilla mässen medan några åkte ner och städade vår replokal i hovstallet. Efter lunch lämnade vi in den sorterade materielen från förmiddagen på vårt eget förråd på K1. Det var nu vi skiljdes från våra sköna ridkläder, m/87 samt vår stiliga uppvisningsuniform m/ä. Sedan hade vi storstädning på luckan innan vi till sist hade lite betygssnack med kapten. På kvällen mötte alla upp på en kinarestaurang.

Så kom dag 298. Vår utryckningsdag MUCK (Militär Utryckning Civila Kläder). Vi hade uppställning 08.00 i civila kläder med efterföljande brak. Sedan samlades det sista vi hade kvar in, ex. lakan, och linnekläderna. När allt var ihopsamlat lämnade vi in det säckvis på förrådet. Sedan packade vi ihop våra civila prylar och städade. Sedan var det gemensam fika i dagrummet där våra vpl-leg samlades in och även vår egen CD delades ut. Efter lunch hade vi åter uppställning vid 12.30 i korridoren då vi fick våra betyg och tackade ihand våra befäl. Vidare bar vi ner vår civila packning och ställde den utanför valvet, ingången till kasern. Sedan ställde vi upp på gruppkolonner vid yttre uppställningsplats och marscherade sedan på kaptens order ut genom valvet där kommandot "För muck, ryck ut, marsch" ljöd från kapten bakom oss. Inte helt oväntat stod vi där ensamma med vår packning i våra egna kläder utanför K1

10 månader hade nu gått och alla skulle åka hem utom Grann som fick äran att stanna ytterligare ett år som sergeant. Efter att ha tagit farväl av varandra skulle vi nu ut i den civila världen igen, som innan, fast ändå inte, vi har nu gjort lumpen med allt vad det innebär.

/ Vid pennan: Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 43, 2001

Veckan som följer blev en mer avslappnad vecka än den föregående. Det stod mycket vård på programmet och vi hade även vårt sista ridpass, minnesritten denna vecka.

Måndagen, dagen efter vår sista konsert samt balen fick vi ledigt.

På tisdagen återupptog vi det vardagliga livet på K1. Uppställning 07.15. På programmet stod vårddag. Halva plutonen åkte ut till kungsängen och tvättade bilarna och hästsläpen, medan andra halvan stannade på K1 för vård av LDK:s hästmatriel. Efter lunch påbörjade vi det dryga arbetet med notsortering. Vid 16-tiden slutade vi för dagen.

På onsdagen så var det slutvård och inlämning av våra instrument, samt tillbehör som instrumentremmar, intrumentvårdsmatriel och notklämmor. Och efter lunch återupptog vi och slutförde notsorteringen.

Efter uppställning på torsdagen så började vi dagen med fredagsrutin. Vi jobbade riktigt fort för att vid kl. 10.00 skulle vi vara i stallet. Efter visitation var det riduniformen som åkte på och så ställde vi upp i vattenpasset för sista gången för att få hästar utdelade. Vi fick en häst på två man. Vi fick i ganska lång utsträckning önska häst och alla var nöjda och såg fram mot denna sista ritt. Ena halvan av plutonen började alltså att rida. Ritten gick över gärdet och ut på djurgården, där vi hade lite hoppning och dyl. Vi stannade också en gång och fick några cl sherry av kapten för att bibehålla en tradition. Efter ca 1,5 timma i sadeln mötte vi upp andra halvan av plutonen som hade tagit med sig föda till såväl våra springare som till oss själva. Efter lunch så bytte vi om ryttare och så vände vi kosan hemåt igen. Nu väntade den sista vården av häst och materiel och alla tyckte det var en trevlig minnesritt. Några var kanske lättade medan andra var besvikna att det inte var mer och tuffare ridning. Efter mycket snack och alla historier om detta sista ridpass så hade det under månadernas gång byggts upp förväntningar hur det skulle vara. När allt var klart i stallet så fick vi h.v.o. och fick åka hem på vår sista permission.

Efter nästan två och en halv dagars permission så möttes vi alla utanför Berwaldhallen på söndagen klockan 17.30. Vi hade nämligen fått biljetter till AMK:s slutkonsert. Konserten kan sammanfattas med dessa ord. En mycket bra konsert av hög klass.

/ Vid pennan: Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 42, 2001

Denna vecka blev det också musik varje dag. Det blev även en riktig uppvisningsvecka av mycket god kvalité.

Måndagen hade vi uppställning vanligt tid 07.30 och efter visitation och brak så hade vi överspelning och stämrepetition fram till lunch. Eftermiddagen repeterade vi med major Björklund. Vår nya repertoar börjar låta riktigt bra nu, det är roligt.

Hela tisdagen ägnades åt repetition. Musikdirektören kom upp till K1 och lyssnade på bla ett mindre stycke för tre trumpeter och piano, men även våra repetitioner sektionsvis och sa att det lät bra. Detta var även vår sista dag på hovstallet. Man inser och känner att det inte är mycket kvar.

Slutkonsertturné
Vid uppställningen denna onsdag 07:30 skulle all utrustning vara färdigpackad så att det bara var att lasta bilarna. Det är en hel del som ska med såväl personlig packning som m/ä, noter och instrument men också mycket gemensam matriel. Vid 10.00 började bilarna rulla iväg mot Malmö. Vädret blev allt bättre ju längre söderut vi kom och vi stannade för rast i metropolen Bor hos Svensk utanför Värnamo.

Väl framme i Malmö så checkade vi in på ett vandrarhem och fick oss rum tilldelade. När allt var fixat och klart fick vi h.v.o. Kvällen kom vi alla att tillbringa hemma hos en av våra skåningar, Törnqvist. Kvällen, en av våra sista tillsammans, var fantastiskt rolig. Vi åt gott och såväl tal som sång avlöste varandra. En kväll vi alla kommer att minnas länge. Framåt midnatt så begav vi oss på olika håll.

Uppställningen dagen efter således torsdagen var inte förrän klockan 14.30 så många tog tillfället som gavs att utforska staden och några åkte för att se bron som förbinder vårat Sverige med grannlandet Danmark.

Efter uppställning och visitation så åkte vi till musikhögskolan i Malmö där vi skulle ha vår första konsert i raden av tre. En del dukade scen, andra bar in instrument och annan utrustning. När allt var klart hade vi ett kort genrep med major Björklund. Sedan fick vi tid för intagande av föda samt ombyte till m/ä. Sedan slog klockan 19 och så genomförde vi det vi övat så mycket på. Vid 21 ungefär var komserten slut och de som hade nära och kära i publiken umgicks med dem medan vi andra packade instrument, m/ä och annan utrustning i bilarna. Vi återvände sedan till vandrarhemmet och fick åter höra det sällsamma orden höger, vänster om.

På fredagen hade vi vid uppställningen 07.45 hunnit packa bilarna och städat våra rum. Efter visitation åkte vi så vidare mot Göteborg som vi ankom vid lunchtid. Vi åkte först till Amf4 där vi skulle bo. Vi intog lunch och packade ur de artiklar vi inte skulle komma att behöva för kvällens konsert. Vi begav oss sedan in till centrum där vi fick 2 timmar för att undersöka och besöka denna vackra stad. När de två timmarna var till ända dukade vi scenen och fixade iordning våra instrument. Vår konsertlokal var Artisten som ligger i anslutning till musikhögskolan i Göteborg, en mycket fin lokal för ändamålet. Vi spelade även vår egna CD här. Efter ett genrep med major Björklund var det utspisning på McDonald´s och klockan 19 började sedan vår konsert. Efter ett väl genomfört program packade vi sedan ihop och återvände till Amf4.

Så kom även en lördag denna vecka med uppställning vid 07.45. Efter visitation av såväl oss soldater som våra rum så fortsatte vår resa mot Stockholm, vår stad. Vi stannade till hos Holm i Mariestad, där hennes pojkvän bjöd på nybakade bullar. Tillbaka på K1 så packade vi ur m/ä, ridstövlar samt annan personlig utrustning som behövde extra tillsyn inför morgondagen då allt skulle vara på topp. Efter uppställning vid 07.30 följande dag, åkte vi till vår konsertlokal, Piperska muren i Stockholm, och dukade scenen och hade ett genrep. Vi åkte sedan tillbaka till K1, åt och bytte uniform. Sedan vände vi tillbaka till Piperska muren som redan hade hunnit samla en del hel del människor. Vid 14.00 började så vår sista slutkonsert i raden av tre. En helt klart angenäm eftermiddag. Till skillnad från de tidigare konserterna så var kapten Hermansen konferencier. Det delades också ut stipendier till några av soldaterna. Ryttarstipendiet gick till Ljungberg, Wermeling mottog soldatstipendiet, Ström fick kamratstipendiet och Almrud och Andertun fick musikstipendierna.

Efter en väl genomförd konsert fixade vi i ordning allt snabbt för att kunna göra oss iordning inför balen som skulle vara senare på kvällen. Kvällen blev på så sett en fin fortsättning på festligheterna. Balen hölls i stora mässen på K1, en mycket vacker och exklusiv festlokal. Efter fotografering och en god välkomstdrink så gick vi till bords. På menyn stod Crêpes á la Prins Bertil (Crêpes fyllda med räkor, ägg och dill) som förrätt, varmrätten var Stek á la Hasse (Oxfilé flamberad i congac därefter inkokt i grädde med champinjoner), som dessert serverades Sorbet le frère d´Olle (Sorbetkupol med tre smaker). Middagen som i sig var utsökt god flankerades av en mycket gemytlig och trevlig feststämning. Många var talen och sångerna. Efter avdukning och enklare förtäring i rummen bredvid så var det dags för dans. Kvällen musik stod AMK:s storband för. Fantastiskt bra musiker och musik. En helt enkelt härlig kväll. 01.00 avslutades festligheterna på mässen, men det hindrade inte flertalet att fortsätta i en mindre lokal på luckan.

Så var både slutkonsertturnén och denna vecka slut, en händelserik sådan.

/ Vid pennan: Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 41, 2001

Denna vecka blev en i stort sett helt musikalisk vecka. Och det var även veckan som innehöll vår sista högvakt.

Onsdagen denna vecka inleddes som vanligt med uppställning, dock inte samma tid som vanligt utan en timme senare eftersom vi haft ledigt under måndagen och tisdagen. Efter uppställningen hade vi överspelning innan vi tillsammans repeterade på kaserngården inför dagens högvakt. Vid kl.11 åkte vi och genomförde dagens gärning i Konungens tjänst. Det regnade friskt men hindrade detta LDK? Ingalunda. Ett av våra måtton lyder ju: "Spel i alla väder". Eftermiddagen ägnades åt såväl enskild överspelning som rep tillsammans sektionsvis. Dagen slutade vid 16 tiden.

Torsdagen trodde vi alla skulle bli tung när kapten Hermansson med bar överkropp hade brak med oss för första gången. Men det blev en allsidig, lugn och bra uppvärmning inför dagen. Även denna dag ägnades åt överspelning och vid nio var det stämrep. Mot slutet av stämrepet avvek Ljungberg, Åberg och Ström till stallet för att få var sin häst. Det var nämligen så att dessa tre soldater skulle visa sina färdigheter för chefen själv, kapten Charles Beiron Johansson. Ljungberg red Apache, Åberg fick Epok och Ström fick Isac. Det slutade med två ridtillstånd och en avkastning. Efter lunch åkte vi ner till hovstallet för repetition med major Björklund.

På fredagen hade vi i samband med uppställningen utdelning av skyttemärken och idrottsresultat med kapten. Sedan överspelade vi sektionsvis för att vid 10.30 repetera i hovstallet med major Björklund. Repetitionen fortsatte även på eftermiddagen och vi slutade framåt 16.

Lördagens uppställning vid 09.00 var inte lika tidig som de tidigare dagarna. Vi repeterade igenom det figurativa programmet på kaserngården innan vi genomförde en vanlig gående högvakt. Det var fint väder denna soliga höstdag och det gick bra. Det var flygvapnet som var pågående vakt denna dag och nämnas kan att det var ingen vidare marsch de genomförde. Det gick nämligen så sakta att vi flera gånger under marschen mot slottet nästan fick göra på stället marsch.

Om lördagens uppställning var sen så var söndagens det också. Vi ställde upp 10.00 och hade ett genrep inför dagens högvakt, den 63:e i ordningen och därmed vår sista. På vägen till slottet så sjöng vi "Undan ur vägen", vi spelade också emellanåt några av våra marscher som vi ofta använt i samband med marsch. Eftersom detta var vår sista högvakt, en högvakt som ingen ville glömma så använde vi våra ridstövlar. Vidare så spelades det lite sambarytmer emellanåt i slagverket och i det figurativa programmet skreks det MUCK, på ett väl inövat ställe. Högvakten gick bra och vi blev i slutet av högvaktscermonin avtackade av överstelöjtnanten som är speaker ibland på slottet.Efter ankomst till K1 igen så fotade vi oss, både enskilt och hela plutonen och innan vi fick h.v.o så hade vi en stunds dansträning inför den stundande balen.

/ Vid pennan: Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 40, 2001

Denna vecka har innehållit allt från militära övningar till repetitioner och högvakter och det känns som att det mesta går på rutin numer.

Måndagen började med packning av alla lös matriel vid förläggningen samt igengrävande av våra skyttevärn. Sedan tog vi ner tälten och körde hem till K1 för vård. Några hängde upp tälten i tälttorkarna och sedan följde särskild tillsyn av våra Ak 5. Det tog sin lilla tid. Alla var klara vid 14:00 och efter inlämning av våra vapen så vårdade vi den gemensamma materielen som skulle tillbaka till I1 följande dag.

På tisdagen så repeterade vi på förmiddagen med kapten Hermansen. Vi övade på vår repertoar inför slutkonsertturnén men även på några förbandsmarscher, bl.a. P7 och P10:s marscher inför de kommande högvakterna. Efter lunch åkte vi ut till I1 och spelade för befäl på Livgardet. De skulle öva några av de olika momenten vid högvaktsavlösningarna och ville få det riktigt tajt och ville därför ha musik. Efter middag på I1 innehållande pasta och skinkstuvning så åkte vi till Runsäter med ett angränsande berg vid Mälaren. Där det skulle hållas en baskerceremoni samt soldaterinnran. Det var en mycket vacker höjd, perfekt för den cermoni som vi genomförde i solnedgången när alla 150 soldater hade anlänt, trötta och hungriga. Soldaterna tillhörde 2 skvadron på Livgardet.

Onsdagen med högvakt och fys var ingen ovanlig dag direkt utan den genomfördes som vanligt utan några komplikationer.

På torsdagen repeterade vi både förmiddag och eftermiddag med Major Björklund. Vi hade under förmiddagen på fredagen sektionsrep på K1 innan vi på eftermiddagen åkte ner till hovstallet och repeterade alla tillsammans.

Så kom helgdagarna med högvakter. På lördagen hade vi även fredagsrutin på eftermiddagen. Och efter en väl genomförd högvakt på söndagen så åkte vi alla hem efter 16 dagars tjänstgöring.

/ Vid pennan: Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 39, 2001

Dagen efter söndagen i innehöll enbart militära övningar och så skulle också vara fem dagar av denna vecka.

Måndagen inleddes med sedvanlig BRAK varefter vi packade vår stridspackning och åkte ut till Järva skjutfält. Vi slutförde den PEK vi skulle göra och avslutade dagen med skjutning mot rörligt mål.

På tisdagen så övade vi vårt fig innan vi åter var i stallet. Vi skulle hjälpa militärpoliserna med att rida några hästar eftersom de skulle ha dagplutonsutbildning. Efter lunch så repeterade vi på hovstallet med kapten Hermansen.

På onsdagen ställde vi upp i m/ä och åkte efter visitation till slottet för att spela vid en audiens. Ambassadörerna denna gång var från Irland, Island, Egypten och USA. Audiensen flöt på som de tidigare gjort och efter att den var klar så ställde vi upp vid obelisken vid slottsbacken och marscherade kort därpå in på slottet och genomförde en vanlig högvakt.

På torsdagen ägnade vi oss åt förberedelser inför slutövningen men också diverse små bestyr som skulle ordnas här på K1. Första grupp åkte ut till Kungsängen (I1) och fixade förläggningsmateriel samt kapade och högg ved under förmiddagen. Andra grupp stannade på K1 och fixade kopiering av noter och kontroller till orienteringen vi skulle ha på lördagen. Tredje grupp åkte ut till Arlanda och högg björkris till hinderbana för hästar här på Ryttarstadion. Efter lunch packade vi vår egen och gemensamma utrustning i bilarna. Innan dagen var slut hann vi också med en stunds överspelning.

På fredagsmorgonen åkte vi ut till vår förläggningsplats och påbörjade arbetet med vår förläggning. Gruppcheferna utsåg tillsammans med Kapten vår eldställningar och vi påbörjade snart med att gräva och fixa våra värn. Efter lunch satte vi upp tälten och fixade passageposter i form av vägbommar och chikaner på vägen som gick genom förläggningen. Denna dag flöt på med förläggningsarbeten och när mörkret kom så slutade vi för dagen och tände våra kaminer.

Lördagen var planerad och genomfördes även som en tävling mellan grupperna. Mellan 08:00 och 12:00 var vi ute och orienterade. Kontrollerna var bokstäver som skulle bilda ett ord, alltså ville man helst hitta alla kontroller. Två av kontrollerna var även bemannade och beroende på hur många från varje grupp som var där så fick man poäng. Kunde man sedan genomföra provet som skulle utföras och klara kravgränsen så fick man en ledtråd till ordet. Alla grupperna klarade kraven och fick två ledtrådar: fyra av bokstäverna ska dubbleras en gång, samt att ordet var ett militärt uttryck. Beroende på hur uppmärksamma vi varit under orienteringen och lagt på minnet hur omgivningen såg ut runt kontrollerna så fick vi max fyra ledtrådar till, alla tre grupperna klarade tre av frågorna och fick således tre ledtrådar: Ä, T, S dessa var tre av de fyra bokstäverna som skulle dubbleras. Precis innan lunch så skulle vi springa gruppvis med en av medlemmarna på bår runt förläggningen vilken vanns av första grupp. Sedan följde en tävling där 7 kök skulle ha tre deciliter kokande vatten. Här vann andra grupp. Efter lunch åkte vi till Regementet I1 och provkastade blindhandgranater. Här vann tredje grupp med flest poäng men Ström i första grupp kastade längst och fick således ytterligare en ledtråd. Ordet började på F och slutade på T. Sedan följde en tävling på hinderbanan som genomfördes av alla medlemmarna i gruppen samtidigt och där tiden slutade när sista man kom i mål. Det var tillåtet att hjälpa varandra. För gott samarbete fick första grupp den fjärde bokstaven som skulle dubbleras nämligen N, och för att tredje grupp vann med bäst tid så fick även de denna ledtråd. Efter hinderbanan innehöll de flestas vapen mycket sand så efter en snabb rengöring fortsatte tävlingarna med att ta isär vapnet helt på snabbast tid. Snabbast var Thunell i första grupp som fixade det på 10 sekunder. Efter uppsittning i bilarna åkte vi till en midre sjö och blötte ner oss. Alla grupper fick även här en avgörande ledtråd: Ordet är ett sammansatt ord där det senare används dagligen av oss och står ofta på vårt dagsprogram. Efter detta bad åkte vi till ett förråd där vi skulle spela vid ett korum för soldater ur 2 skvadron som skull påbörja sitt baskerprov. Vi spelade således i vår stridsutrustning med Ak 5 på ryggen. En mycket rolig spelning som var mycket uppskattad av soldaterna.

På vägen tillbaka till förläggningen klurade alla i bilarna vad ordet kunde vara och första grupp hade ett hett alternativ. Tillbaka till förläggningen så gjorde vi upp en större eld och fixade sittplatser till alla runt densamma. Snart var matgruppen tillbaka med kvällsmålet från I1 och så satt vi och grillade korv och hade det riktigt trevligt hela kvällen. Det blev även dags att tillkännage vilken grupp som skrapat ihop felst poäng under dagen samt kommit på ordet. Vinnare blev första grupp, och som enda grupp kom på ordet: Förplägnadstjänst. För detta fick de varsin termos.

På söndagen åkte vi ut till Järva skjutfält, då alla slutfört sin PEK övade vi strid stridsparsvis mot två tavlor som fiender. Efter lunch övade vi sedan gruppvis strid med eldunderstöd mot 10 tavlor som fiender. Dagen slutade när mörkret inträtt och inför vår sista natt i fält så satt vi ganska länge runt kaminerna, halvt nerkrupna i våra sovsäckar och snackade.

/ Vid pennan: Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 38, 2001

Denna vecka slutade vi vår stalltjänstgöring och började igen med högvakter.

Måndagen blev så vår sista dag i stallet med dagpluton och ridning. På eftermiddagen så övade vi vårt fig inför onsdagens högvakt och 16:20 ställde våra sista stallposter upp för avgång.

På tisdagen fick vi ändå rida kortege. Riksmötet skulle nämligen öppnas. Vi började dagen 05:00 med rykt av våra hästar och sedan förövade vi genom att rida den väg vi skulle komma att rida senare under dagen. Efter frukost och vård samt byte av uniform till m/ä så åt vi lunch för att sedan rida iväg, totalt 67 hästar med tillhörande ryttare. LDK red som andra eskorttropp så vi ställde upp på yttre borggården medan första eskorttropp ställde upp på högvaktsterassen. När sedan kungafamiljen kom i hovstallets vagnar så red vi efter prinsessornas vagn och eskorterade dem till Riksdagshuset. När kungen väl var inne i riksdagshuset red vi hem igen. Hemma på K1 väntade vård fram till 16:30 då vi fick HVO.

På onsdagen återupptog vi återigen högvaktsspelandet och efter högvakten hade vi fredagsrutin innan vi åkte hem för två dagars ledighet.

Torsdagen och fredagen tillbringade vi i våra hem innan vi återvände till Sthlm för att genom föra högvakter på lördagen och söndagen. På eftermiddagarna efter högvakterna hade vi fys. Vi sprang cooper på djurgården på lördagen och på söndagen sprang vi ute i skogen, eller gymmade.

/ Vid pennan: Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 37, 2001

Denna vecka kom i stort att innehålla enbart stalltjänst. Vi hade en och annan mindre spelning men annars var stallet vår arbetsplats.

Måndagen och tisdagen var det dagpluton på programmet och på eftermiddagarna repeterade vi med Major Björklund som nu under våra sista veckor repeterar in vår slutkonsertrepertoar med oss. Vad vi alla minns år speciellt måndagens ridpass med kapten Johansson, där det gick en aning fortare fram genom skogen än vanligt. Vi hade nio avsittningar under detta ridpass så det var med lite blandade känslor vi satte av på stallplan väl hemkomna till K1.
På måndagskvällen hade vi sabelexercis med Sergeanterna i idrottshallen inför kortegen. På tisdagskvällen så åkte vi i m/ä till Karlberg för ett tapto.

På onsdagen skulle vi egentligen börjat vår tjänst strax innan 05:00 för förövning av kortegen men p.g.a. olyckan i New York så blev statsbesöket inställt och vi hade istället dagpluton och ridning samt repetition på eftermiddagen.

Torsdagen blev onsdagen lik förutom av vi åkte till Uppsala (F16) och spelade korum och soldaterinran i en mycket vacker kyrka.

På fredagen så hade firades regementets dag på Livgardet vid I1 och vi var där och spelade samt gick vårt gående fig. Efter lunch så hade vi ridning.

Sedan följde två mycket behagliga tjänstgöringsdagar. Vi började inte förrän 09:00 med dagpluton och ridning med Lt Malmén och efter lunch fick vi HVO.

/ Vid pennan: Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 36, 2001

Vi fortsatte denna vecka som vanligt. Vi hade fortfarande hand om stallet och hade således stalltjänst till största delen av denna nya vecka.

Måndagen hade vi dagpluton som vanligt. Efter utmockning och rykt så hade vi vårt första ridpass med vår nye kapten Hermansson. Vi red ut i Lill-Jans-skogen en runda innan vi tränade på att rida kort trav i paddocken som träning inför kortegen kommande vecka då tysklands president skulle komma på besök. Eftermiddagen ägnades är diverse småsysslor bl.a körde vi ner bänkar från gårdagen till hovstallet.

Strax innan middag hade vi en spelning på kaserngården då vi officiellt hade ett kaptensbyte. Kapten Hjelm hade fortfarande befälet över oss och efter att vi spelat klart Overtyren till Lätta Kavalleriet så överlämnades nyckelknippan till Kapten Hermansson. Efter kommando från Sergeant Lundberg så marscherade kn Hjelm ut genom valvet till den marsch han gillar bäst ur vår repertoar nämnligen "Der Pappenheimer".

Tisdagen följde även den med dagpluton samt ridning med både vår nye och gamle kapten samt sergeanter. Efter lunchen så kom en orkester från Småland på besök. Så eftermiddagen ägnades åt spel tillsammans med dessa ungdomar där vi spelade mest ur deras repertoar som t.ex Kalmarbrigaden men även deras egen marsch titulerad "Hultsfred" av Ingmar Badman. Vi fikade tillsammans innan vi visade dem vårat gående figurativa musikprogram för att sedan spela lite mer tillsammans. Sedan hade vi ganska bråttom att byta om samt att sex av oss; Lindberg, Andertun, Almrud, Ström, Jönsson och Lundbäck skulle fixa sex av våra hästar som skulle vara med på spelningen vid armémuseum där värnplikten fyllde 100 år.

Onsdagen innehöll dapluton och ridning och efter lunch repeterade vi på hovstallet.

På torsdagen fortsatte vi med dagpluton och ridning där mest hela ridpassaet innehöll kort trav där vissa av oss var mer möra i kroppen än andra. Efter lunch hade vi fredagsrutin samt plutonens timme innan vi åkte hem för några dagars ledighet.

Fredag och Lördag vi vi alltså hemma, men vi återvände ganska snabbt till K1 för att på söndagen åka ut till Täby galoppbana. För att spela fanfarer och nationalsånger till de vinnande hästarna samt signaler för "Horse on track". Kåren spelade bort ungefär femhundra denna mycket roliga dag med många fina hästar och spännande lopp. Detta var även Direktörns sista dag så innan vi skiljdes åt hade övlt Melin från FöMusC ett kort tacktal och så även Direktörn.

/ Vid penznan: Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 35, 2001

Denna veckas final var vår beridna slutkonsert här på K1 som blev mycket lyckad.

Måndag och tisdag var lediga dagar och vi återvände till K1 för uppställning 07:15 i stallet onsdag morgon för att utföra dagpluton och ridning. Vi hade musikridning i paddocken där vi la stor vikt vid träningen av att spela i trav. På eftermiddagen hämtade vi bänkar nere på hovstallet och på ryttarstadion. Det var ett mycket drygt och segt arbete men vi hade bänkar för femhundra personer när vi var klara.

På torsdagen hade vi audiens på slottet. Ambassadörerna var från Saudiarabien, Makedonien, Island och Tyskland. Vi var på slottet från nio- till tolv-tiden då vi åkte vidare till Swedint där vi spelade och åt middag. På kvällen hade vi musikridning med direktörn.

På fredagen var vi tidigt i stallet igen. Vi mockade och fixade stallet innan vi begav oss iväg till Almnäs för ytterligare en Swedintspelning. Efter lunch på K1 så hade vi musikridning på kaserngården.

På helger så har vi uppställning 09:00 i stallet. Så även denna lördag. Fram till lunch mockade och ryktade vi för att efter lunch ställa upp i m/ä. Efter visitation åkte vi till Kardiologen i Älvsjö där vi spelade i Victoriahallen för att sedan dela kåren och spela på två olika ställen i de många mässhallarna. Tillbaka till K1 hade vi musikridning innan vi fick HVO för dagen.

Så kom söndagen den 2 september. Vi började dagen med att ställa ut alla bänkarna för att sedan äta frukost. Efter det rastade vi våra hästar. För att de skulle hålla sig lite lugnare under själva konserten. Vi hade även med oss vår fänrik Kirchheim som hade mött upp dagen till ära. Efter ridpasset så tvättade och vårdade vi hästarna och bar ner utrustning som vi skulle behöva senare.

/ Vid pennan: Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 34, 2001

Denna vecka började vi såsmåningom träningen inför vår beridna slutkonsert den 2 september.

Måndagen hade vi dagpluton som vanligt med mockning och ridning. Efter lunch hjälpte vi till med bilar och bord och skåp som skulle flyttas. Vi vårdade även av vår musikutrustning inför hästens dag.

Tisdagen innehöll dagpluton och ridning. Efter lunch repeterade vi med Direktörn på hovstallet. Vi övade främst på vårt travstycke "Der alte Dessauer".

På onsdagens ridpass efterdagpluton så tränade vi att trava och spela. Det var riktigt roligt och riktigt svårt. På eftermiddagen repeterade vi på hovstallet.

På torsdagen så hade vi en spelning på Solbacka, en stor konferensgård utanför Gnesta som ÖB besökte. Vidare till Almnäs för spelning på Swedint där vi också fick mat. Vi hade alltså dagpluton tidigt denna dag för att hinna med. Hemkomna till K1 så hade vi ett ridpass ute i Lill-Jans-skogen med Kapten Hjelm.

Fredagen innehöll även den dagpluton samt ridning på kasergården. Vi värmde upp både oss och hästarna innan vi skulle ta instrumenten men olyckligtvis inträffade en incident då Gulliver vår 5-åriga hingst tappade kontrollen över sig själv och brakade in i en av flaggstängerna på kaserngården. Gustavsson som red flög och slog sig ordentligt i asfalten att det blev en mindre hjärnskakning och en kortare tids sjukhusvistelse. Så vi skrittade mest resten av ridpasset.

På lördagen så ställde vi upp i m/ä för visitation innan vi åkte till Södertälje för att spela vid avtäckningen av Börn Borgs staty. Det var en mycket dryg spelning vi stod i enskild ställning och lystrings ställning på samma ställte i över 1,5 timmar. Efter spelning blev vi bjudna på mat. Hemma på K1 repeterade vi "Svensk signalmarsch" med Sergeant Lundberg.

Söndagen innehöll enbart dagpluton med mockning samt ridning med kapten Borggren. Det blev den första riktiga skogritten, med reäla uppförs- och nedförbackar. Vid hemkomsten vid 11 tiden så vårdade vi av hästarna och ryktade några andra innan vi fick HVO och fick åka hem.

/ Vid pennan: Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 33, 2001

Veckan som kom påbörjade vi vår stalltjänst som kommer att vara i fem veckor framåt.

Vi börade veckan med en spelning i Almnäs (Swedint) samt åt lunch, varefter vi hade "fredagsrutin" dvs städade av alla våra områden vi använder här på K1 innan vi fick hvo och fick permission för en dag.

Tisdagen hade vi alltså ledigt.

Onsdagen börade med uppställning vid 1530 för plutonens timme. Sedan följde rep inför kvällens muckarfest med 4:e skvadron. Vi repade in en egen sång vi skrivit samt några mindre lättare stycken. Vi hade sedan sedvanligt en snabb högvakt varefter vi snabbt bytte om för en combat-spelning. Det kändes som att den spelningen verkligen gick hem. Kapten Hjelm fick verkligen höra mycket stark musik denna kväll. En kväll vi uppskattade och även 4:e skvadron.

På torsdagen så påbörjade vi vår dagpluton med utmockning av stallet samt uppfräschning av spiltorna. Sedan hade vi ett ridpass innan lunch. Efter lunch åkte Almrud, Andertun, Frick, Lundbäck och Direktörn till Berga för ett spelning för minröjare som skulle få en ceremoni sig tillägnad. Resten av kåren hade två ridpass innan dagen var slut.

På fredagen hade vi också stalltjänst samt ridning. På eftermiddagen hade vi fix & trix då vi gjorde småsysslor här och där som sällan blir gjorda annars. Sent på eftermiddagen hade Krafft och Svensk en spelning för en brasiliansk örlogskapten uppe på slottet.

Lördagen hade vi också stalltjänst. Efter 12:00 kom Löjtnant Andersson och hade ridningen med oss. Det var hoppning som stod på programet vilket uppskattades av oss alla. Vi börade med att öva att rida över fem-sex bommar som låg på marken sk cavaletti sedan börade vi med att hoppa över ett hinder på kanske 40 cm höjd.

Söndagen blev en kopia av lördagen. Vi hade även då Löjtnant Andersson, men till skillnad från gårdagen så hade vi bokat hästar för dagen. HVO fick vi redan vid 15-tiden.

/ Vid pennan: Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 32, 2001

Denna vecka fortsatte med högvakter som veckan innan gjort och vi tog oss an denna nya vecka med stor entusiasm. Vi gjorde även denna vecka vår sista beridna högvakt.

Måndagen och tisdagen så var det gående högvakter på programet. Det var Sergeant Wendt som gjorde premiär som tamburmajor på måndagen och det var en lyckad högvakt. Visst vi hade ett par ganska grova felsteg och dyl. men det fixade sig bra till sist. Hemkomna till K1 så hade vi cirkelträning i sporthallen som gav oss alla något. Efter det städade vi för att klara visitationen morgonen därpå då. Vi gjorde alltså "fredagsrutinen" på kvällen för att snabbt kunna lämna K1 på tisdagen, då vi också hade gående högvakt. Denna dag i mycket stora skyfall och vi var genomblöta redan på armémuseum.

Onsdagen och torsdagen hade vi permisson.

Tillbaka på K1 på fredagen så skulle vi genomföra vår näst sista beridna högvakt. Vi filmade den från ett litet vindsutrymme på slottet och det var kul att se den på kvällen. På hemvägen gick Ulan omkull efter att ha halkat på ett lock i gatan men ryttaren satt kvar. Det är kanske det enda som hänt oss under våra besök på slottet. Tilläggas kan också göras att vi idag bytte vår sista tvätt eftersom förråd och tvättbyte stängs här på K1.

Så kom lördagen med vår sista beridna högvakt nr 37 i ordningen. Dagen till ära hade vi med oss vår försvarsminister som innan vi red iväg från K1 sa citat: "Man ska vara ödmjuk när man rider". Det var en kanonhögvakt, den hör helt klart till de bästa vi gjort. Efter vården och middagen så gav vi oss iväg till Stortorget för vår andra konsert där. Vi hade inte lika många musiksoldater framme som talade men annars var den i stort sett lik den tidigare konserten en vecka tillbaka.

Söndagen inleddes med en lätt BRAK följt av massage. Vi hade sedan gemensam uppvärmning med Sergeant Wendt inför den gående högvakten. Eftermiddagen ägnade vi åt en ganska lång runda löpning.

/ Vid pennan: Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 31, 2001

Vi började denna vecka på onsdagen efter två dagars ledighet och vi visste alla vad som väntade oss. Högvakter var ordet.

Onsdag, torsdag och fredag innehöll alltså högvakter högvakt. Kapten Hjelm kom tillbaka efter semester på onsdagen. Det nya ridande figet var verkligen bra, det hände ngt hela tiden och vi fick mycket applåder av de som tagit sig till slottet för att se högvaktsavlösningen. På fredagen så övade vi även det gående figet på K1 med Sergeant Wendt som skulle leda oss de närmaste gående hövakerna.

Lördagens väder var inte av det bästa slaget, det duggad redan på K1. Väl uppe på slottet var det dock som vanligt, bra väder. Kapten Hjelm var även med denna dag och hans kommentar efteråt var att vi skulle spela starkare, göra befälen döva. Apache och Cornett avlägsnade sig sedan från oss andra för att dra en vagn till något bröllop. Efter vård av högvaktsutrustning samt intag av middag så ställde vi upp 1710 för visitation av m/Ä inför kvällens stortorgskonsert 1800. Koff och Pontiac var med oss denna kväll och förgyllde konserten som alltid. Vi musiksoldater blev även utplockade en och en och berättade en och annan rolig episod som hade någon anknytning med det närmast fölande stycket vi skulle spela.

Söndagens högvakt var inte en av de bästa vi gjort, främst med tanke på musiken som slet mycket hit och dit mest hela tiden. Men vi redde ut det så gott vi kunde och det blev ganska bra till slut. Med tanke på dagens resultat så hade vi en ganska lång genomgång av vi skulle bättra på och fortsätta med mer i detalj. Efter vård så övade vi det gående figet innan vi fick hvo.

/ Vid pennan: Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 30, 2001

Vi började denna vecka på tisdagen så vi var alla nöjda och uppvilade efter en fyra dagars lång ledighet.

På tisdagen hade vi efter morgonrutinen musikridning för att finslipa det sista inför den kommande högvaktsperioden. Efter lunch övade vi på hovstallet de stycken vi skulle komma att framföra på Hasselbacken senare på kvällen. Efter middag hade vi uppställning och visitation av uniform och sedan åkte vi till Hasselbacken och spelade. Direktörn hade förvarnat oss om att han slumpvis skulle låta oss få säga några ord om det stycke vi härnäst skull spela och det förgyllde konserten märkbart. Efter en kort paus i programmet då vi fick en smörgås att äta så hämtade Direktörn och Ericsson, Koff och Pontiac och hade en mindre show med dem. Direktörn tog även några galoppsprång bland borden och publiken kan inte varit annat än nöjda med kvällen.

Så kom onsdagen med beriden högvakt nr 27. Efter vård av häst på morgonen samt intagande av lunch hade vi visitation av uniform och häst innan vi satt upp och genomförde högvakten. Det kändes bra att åter var på slottet, det kändes även i högerarmen för oss trumpetare att det var ett tag sedan sist.

Sedan följde både torsdagen, fredagen, lördagen och söndagen med högvakter. Efter varje högvakt så vårdade vi sedvanligt fram till ungefär 15:30. Efter visitation så övade vi varje dag fram till middag på vårat figurativa program till fots och fräschade upp lite här och var. På lördagen hade vi lördagsrutin (motsvarar normal fredagsrutin) eftersom det skulle bli lite stressigt att hinna med tåg och flyg hem på söndagen.

/ Nedtecknat
Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 29, 2001

Denna vecka började vi med att repetera in vårat nya figurativa program till häst. Och vi var nog alla glada att få byta både program samt stycken som vi framfört en hel del gånger vid det här laget.

Måndagen inleddes med vanlig skolridning som Löjtnant Malmén höll i. Alla musikhästar var inte inne efter betet så flertalet hade en ny häst att lära känna. Efter lunch repeterade vi på hovstallet med Direktörn och Sergeant Lundberg som hade en hel del eget arrangerande stycken som vi spelade. Vi övade främst de nya styckena i figget samt de konsertstycken vi skulle spela på nästa Hasselbacksspelning.

På tisdagen hade vi efter en stunds skolridning musikridning då även Direktörn var med. Vi hade inte alla våra egna hästar så det var lite struligt på vissa håll över hästar som inte riktigt kom överens. Men på det hela taget gick det bra.
Efter lunch repeterade vi som vanligt med samma innehåll som dagen innan.

Idag hade i stort sett alla musikhästar hittat hem efter betet och efter en stunds skolridning hade vi precis som dagen innan musikridning. Dagen var en kopia av gårdagen så efter lunch repeterade vi innan vi fick höger-vänster-om.

Torsdagen blev sista dagen denna vecka. Det regnade ordentligt och vi var alla genomvåta efter dagens ridlektion, som delades mellan Direktörn och Dragontrumpetare Ericsson. Efteråt hade vi musikridningsom dagarna innan. Efter lunch hade vi torsdagsrutin så vi städade av alla utrymmen vi disponerar och diverse strö jobb. Efter höger-vänster-om vid 15 tiden stod det hemresa på dagsprogrammet.

/ Vid tangentbordet
Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 28, 2001

Detta var den första veckan vi inte skulle ha hästarna med oss upp till slottet för att spela. Vi hade alltså våra första gående högvakter. Roligt med variation och att få pröva på att ha ett litet figurativt program till fots.

Måndagen började som vanligt med morgonrutinerna innehållande BRAK samt visitationer av såväl oss själva som våra städområden. Vid nio tiden gick vi ut på kaserngården och repeterade förra veckans idogt inövade fig. Vid 10:00 gick vi på lunch för att 45 minuter senare vara uppställda för visitation före gående högvakt. Vi åkte sedan ner till Östermalms torg för avmarsch till Armémuseum. Det var riktigt varmt denna dag, putsen på våra paradskor fick annat utseende och svetten lackade. Väl uppkommna till slottet flöt högvaktsavlösningen på som vanligt och vårat figurativa program började.
Vi marscherade ut på borggårdens mitt från uppställningsplatsen till tonerna av Hannover Garde du Corps samt genomförde en bit av vårat fig så vi stod symetriskt utspridda över hela borggården. Efter nedtagning och applåder fick vi inslag på bastrumma av Törnqvist till Finska rytteriets marsch med fig hela stycket igenom. Vid marschens slut stod vi på kårformation med ryggen mot slottet. Nästkommande nummer var en trumsalut av Törnqvist, Gustafsson, Ljungberg, Johansson och Ericsson. Nästa stycke var Yorkschen Corps då vi hade ett fig där vi avmarschledvis marscherade efter varandra för att sedan göra ett flätverk där vi gick omlott och gjorde sedan höger om och mot marschens slut stod uppställda på två led linje. Allt gick utmärkt och vi fotsatte med att spela Lätta Kavalleriet helt stilla med Musiksergeant Lundberg som dirigent. Sedan avslutade vi vårat figurativa musikprogram med att marschera bort till uppställningsplatsen spelandes Björneborgarnas marsch.
Efter högvaktens slut åkte vi till hovstallet och repetarade för att avsluta dagen med brännboll på gärdet.

På tisdagen hade vi också högvakt. Denna dag var det första pluton ur fjärde skvadron här på K1 som gick på, så på morgonen övade vi tillsammans med dem att marschera och sjunga vår beväringssång "Undan ur vägen". Detta var Löjtnat Rylanders ide och den uppskattades av både oss och hans soldater. Vi hade lunch och visitation samma tid som under gårdagen och sedan åkte vi ner till Östermalms torg. Vädret denna dag var inte det bästa, redan på Armémuseum var vi genomvåta. Men vårt motto gäller fortfarande: spel i alla väder. Efter avlämning vid Armémuseum avmarscherade vi mot slottet. Genom stan sjöng både vi och truppen "Undan ur vägen". Vi hade musik från mittenkolonnen i kåren. Högvaktsavlösningen samt vårat fig gick bra även idag och vi vände åter till K1 för att utföra diverse småjobb. En grupp fotade till vårat Musikexercisreglemente, en grupp förberedde orienteringen på fredagen och resten analyserade vår högvakt som vi filmade och kommenterade innan middag.

Efter middag åkte vi till Hasselbacken där vi hade en ca två timmar lång spelning. En mycket gemytlig spelning. Trots det ruggiga vädret var det en hel del som kom och lyssnade på oss.

Onsdagen var också den en högvaktsdag. Vi övade lite på kaserngården innan vi gick på lunch och bytte uniform och åkte ner till Östermalms torg. Det var bra väder idag men trots det så blev det fel när vi spelade visitationsmarschen, K1:s marsch på Armémuseum. Vi slutade spela trots att vi inte hade fått något avslag och skulle således börjat från början vilket var tanken. Och eftersom vi slutat spela så fick vi stå kvar med instrumenten uppe, helt rätt. Vi skämdes mycket och det var segt i armarna efter ett tag, men till slut fick vi kommandot: "nedtagning - två".

På slottet flöt allt på som det gjort de två tidigare dagarna och vi återvände till K1 nöjda med vår insats under dessa tre dagar. Hemma på K1 hade vi under eftermiddagen inventering av m/ä-utrustning och en del annat samt skåpsvisitation. Avslutningsvis såg vi videoupptagningen av dagens högvakt och fick höger-vänster-om.

Men dagen var inte slut. Vi hade bokat bord Bäckahästen där vi alla tillsammans med Lundberg åt räkfrossa. En mycket trevlig kväll som varade lite längre för vissa och lite kortare för andra.

Torsdagen blev den första dagen vi fick uppställning 09:00. Efter morgonrutinerna hade vi genomgång av vårat nya fig till häst med Direktörn. Vi red inte utan gick på hästformation figet, eftersom bara ett fåtal hästar hade kommit hem från sommarbetet. Efter snabbt byte till m/87 och lunch åkte vi upp till slottet och såg högvaktsavlösningen samt AMKs fina figurativa program. Vi inspirerades av deras höger-vänster-om och tog med oss iden till hovstallet där vi repade lite innan vi åkte tillbaka till K1 och övade in en egen ny variant av höger-vänster-om.

Fredagens morgon innebar orientering. Det är en av fyra grenar i fältmärket som vi med denna gren slutförde. Innan lunch övade vi åter lite på figet med Direktörn och varefter vi påbörjade fredagsrutin. Vi hade visitation av densamma vid 13:20 då Sergeant Lundberg visiterade iförda nya vita handskar. Plutonens timme följde kort härefter och sedan fick vi höger-vänster-om och hemresa.

/ Nedtecknat
Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 27, 2001

Veckan som nu låg framför oss kom att innehålla fig-övning, fig-övning och fig-övning igen. Vi hade tidigare under början av året övat fig till Hannoverschen Garde du Corps så vi hade ett litet hum om hur det hela gick till. Men vi stod som levande frågetecken när Sergeant Lundberg sa att vi veckan efter skulle upp till slottet och genomföra ett figurativt program med fem marscher samt en trumsalut. Men veckan gick och...

Måndagen inleddes som vanligt med morgonrutinerna samt BRAK med Korpral Lundberg (Sergeants lillasyster) mycket uppskattat. Sedan gav vi oss ut på kasergården och började gå med papper i handen och räknade oss igenom marscherna. Så höll vi på hela förmiddagen i stekande solsken framtill lunch. Efter lunch överspelade vi innan vi repeterade på hovstallet för att avsluta dagen med att springa coopertest.

På tisdagen figgade vi hela förmiddagen och på eftermiddagen repeterade vi på hovstallet med Direktörn.

På onsdagen ställde vi upp i fyskläder direkt på morgonen och sprang ut på Djurgården, en sträcka på 3,5 km. Vi skulle öva fig, inte helt oväntat. Men här fick vi bära lättare kläder vilket vi var mycket tacksamma för. Efter lunch överspelade vi innan vi åkte till hovstallet och repeterade. Sen åkte vi till Lidingöbadet och kopplade av i värmen som vi tidigare försökte undgå.

Torsdagen innehöll även den fig. Vi filmade även under fömiddagen och kommenterade densamma innan lunch. Denna dag hade 45 grader Celsius i solen. Eftermiddagen ägnades som de tidigare dagarna åt repetition. Efter middag övade vi lite på kaserngården. Vi övade delvis tillsammans med 1:a pluton ur 4:e skvadron marschen vi skulle ha genom stan. Löjtnant Rylander kom nämnligen med en lysande idé; sång ("Undan ur vägen...") genom stan. Sedan åkte vi upp till slottet för att öva på plats. Vi fick även då lite publik, 128 personer var där när det var som mest folk. Sedan bjöd Löjtnant Rylander på saft i dagrummet i högvaktsflygeln.

Så kom fredagen med ett litet löfte som Sergeant Lundberg gett om vi kunde figet. Vi övade i c:a en timme på figet innan vi påbörjade fredagsrutinen som blev klar strax innan elva. Då åkte vi åter till Lidingöbadet och badade fram till 14:00 då vi drog oss hemåt och fick höger-vänster-om för att hemresa.

/ Vid pennan
Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 26, 2001

Denna vecka hade vi enbart militär tjänstgöring, vi låg i fält hela veckan.

Måndagen började lite segt för oss alla efter en längre ledighet. Vi började efter BRAK samt morgonrutinerna med att packa vår stridsutrustning samt trosspackning. Vi hämtade även ut förläggningsmateriel på förrådet. Klockan närmade sig 11 och det var dags för lunch. Vi gick sedan upp till slottet för att se Arméns Musikkår Norrland genomföra sitt spel under högvaktsavlösningen. Det var kul att se en högvaktsavlösning från backen som publik.

Vid 14 tiden var vi tillbaka och uppsuttna i våra bilar för avfärd ut till Kungsängen närmare bestämt till Tärnsund där LDK flera år tillbaka har haft sina fältveckor. Utpackade ur bilarna började vi med förläggningsarbetet. Först satte vi upp våra 12-personerstält med kamin. Kapten Hjelm förevisade hur man snabbt sätter upp ett tält och sedan började vi maskera tältet.
Efter en stunds maskering på började vi gruppvis att ordna tvättbänkar om två tvättkar. Vi grävde även en diskgrop mitt i förläggningen samt satte upp ett matrieltält där vi förvarade spadar, sågar och dyl. Innan dagen var slut fick vi middag från I1. Pasta samt köttbullar inte helt fel bland alla våra vänner vi fått i myggen.

Innan vi gick till vila gjordes en eldpostlista samt en patrulleringslista av våra eminenta gruppchefer; Törnqvist, Frick och Wermeling. Vi högg också ved till våra kaminer.

Natten gick och morgonen kom då vi började med tvagning och rakning. Uppställningen var 07:30 då vi även hunnit äta frukost som Kapten hämtat. Även han hade sovit ute denna natt i andra grupps tält där det var minst antal personer, planast underlag samt minst antal kottar. Efter uppställning samt BRAK med Sergeant Wendt på började vi dagens arbete som skulle innehålla förläggningsarbete. Allt arbete gick ut på att göra så bra skydd mot eventuella överfall, så vi ordnade alla var sitt värn, vid vår eldställning. Det blev mycket grävande och många stenar burna och flertalet fick till riktigt bra skydd.

Efter lunch påbörjade vi förläggningens skydd. Vi upprättade bl.a. en vägpost. Med den kom en sträcka på ca 5 m där vi hackade upp decimeterbreda linjer i marken, vi byggde även en chikan på c:a 15 m för att minska en bils hastighet innan den nådde fram till vår vägbom. Där vi skulle kunna ta reda på om besökaren hade behörighet att åka genom vår förläggning.

När vi ätit middag packade vi vår persedelpåse med handduk och necessär samt underkläder. Vi åkte sedan till en närliggande sjö där vi tvättade oss rena. Tillbaka till förläggningen jobbade vi c:a en timme med våra värn innan vi gick till kojs.

På onsdagens morgon så åkte vi så fort morgonrutinerna var avklarade till Järva skjutfält. Kapten Hjelm ledde PEK-skjutningen för de som inte blivit klara med övningarna fram t.o.m. rörligt mål. Fänrik Kirchheim hade under förmiddagen torrövning med de som redan gjort klart t.o.m. rörligt mål.

Lunch serverades vid 12:30 tiden och under eftermiddagen sköt de med Fänrik skarpt under tiden som Kapten sköt med de som fortfarande var kvar innan övning 16 med rörligt mål. Lite senare fick vi alla prova på att skjuta några skott med Kulsprutepistol (M45B), Ak 4 samt Pistol (Glock 17).
Efter middag vid vår förläggning hade vi framryckningsövning i skogen med lös amunition. Ett svettigt men roligt pass. Under tiden var fyra stycken av oss; Almrud, Andertun, Törnqvist och Jönsson B-styrka till KB-elever vid Militärpolisen på I1. Vi skulle agera trubadur, diplomat samt två "spioner" som var ute vid ett skyddsobjekt som skulle patrulleras av Militärpolisen. De överaskade oss rejält med sitt handlande och kunnande i en för dem oförberedd situation. Tillbaka till förläggningen så åkte fyra nya; Grann, Ström, Frick samt Lindberg iväg på ett nytt uppdrag som B-styrka. Deras uppgift blev att råna ett vapenförråd samt sticka till en mindre byggnad för att gömma sig. Senare kom Militärpolisen och stormade byggnaden och tog till fånga rånarna.

Det var ett annorlunda och mycket uppskattat inslag i vår vecka i skogen. Kvällen avslutades med lite fig-övning med Sergeant Lundberg samt bad i en liten sjö närmare förläggningen.

Onsdagen gick även den och torsdagen kom utan något överfall under natten. Vi åkte så snabbt vi kunde efter morgonrutinerna till I1 för att springa hinderbanan. Hinderbana ingår i vårt fältidrottsmärke. Det var en bana på 300 m med 18 hinder som man skulle ta sig över eller under. Det var riktigt kul och de flesta var nöjda med sin insats. Vi åkte därefter till ett bad och badade samt åt lunch.

Efter lunch så åkte vi till Stålboda skjutbana för att skjuta rörligt mål, men tyvärr så var det något fel på banan så vi fick åka till Järva skjutbana och med handkraft genomföra övningarna. Det var ett svettigt arbete för de som sprang bakom vallen och drog figurtavlorna.

När klockan närmade sig 17:30 skutade vi skjuta och packade ihop våra saker för att åka tillbaka till förläggningen. Men innan dess så hade vår Fänrik ett tacktal till oss, där han tackade oss för den tid han hade fått arbeta med oss och vår lite annorlunda verksamhet. Han önskade oss lycka till och betonade att allt är en tävling. Vi tackar Fänrik Kirchheim för denna tid och önskar också honom lycka till med sina studier till yrkesofficer.

Hemkomna till vårt hem i skogen så förberedde vi så mycket som möjligt för morgondagen innan vi fick tre sockerbitar var för att åka till våra hästar ca 3 km bort. Det var kul att se våra vänner friska och kraftiga efter betet.

Så kom fredagen då vi utplånade så gott som möjligt alla spår av vår förläggning för att efter nio tiden åka tillbaka till K1 och vårda våra prylar. Vi var klara med vården strax innan lunch och därefter påbörjade vi fredagsrutinen. Vid 14: 30 var vi klara och fick HVO och fick åka hem.

/ Nedtecknat av Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 25, 2001

Denna vecka hade vi vår sommarledighet och därav de bristande dagsanteckningarna.

/ Vid tangentbordet
Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 24, 2001

Efter fem dagar i Norge var vi alla ganska trötta efter mycket arbete och lite sömn, men vi hade alla ett mycket ljust minne av vår turné. Vi kom hem i vid 18 tiden och lastade av våra hästar och gav dem mat samt bar in all vår utrustning på respektive plats. Klockan var närmare 20 när vi var klara och fick en slant av Kapten att köpa en bit mat för.

På tisdagen var det dags att köra ut våra hästar på bete i Kungsängen. Det var en riktigt fin bild att betrakta när hästarna släpptes fria för bete några veckor framåt. På eftermiddagen så vårdade vi all utrustning som sadlar och kandar.

Onsdagsförmiddagen ägnade vi åt repetition på hovstallet med Direktörn. Hemkomna till K1 så hann vi med ett fig-pass med Sergeant Lundberg innan vi ryckte in för lunch. Efter lunch så sprang vi med Fänrik Kirchheim till gärdet för att rasta oss. Vi sprang i vida cirklar helt i närheten av en pool dit många tagit sin tillflykt undan solens hetta. Vi sprang på volter och bytte om volter för att sedan roa oss med att springa upp och ner för en större jordkulle. Vi avslutade fyspasset med att spela långboll. Vi fick sedan höger-vänster-om vid 15:30 tiden.

På torsdagen började vi med lite diverse saker efter BRAK. En del vårdade bilar, en del sorterade noter och resten städade våra lokaler här på K1. Fredagsrutinen som vi påbörjat under förmiddagen fortsatte under eftermiddagen som avslutades med plutonens timme.

Så kom vår sista dag denna vecka. Vi åkte ganska tidigt till Uppsala flygfotilj. Vi skulle spela för ca 20 nyutexaminerade reservofficerare. Det var en ganska lång spelning i stekande sol där svetten lackade men strax innan 12 var vi på väg söderut till Almnäs där vi hade en Swedint-spelning.
När den var klar vid ungefär 14:30 så åkte vi hem till K1 för att få höger-vänster-om för 9 dagar framåt.

/ Nedtecknat av
Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 23, 2001

Veckan som gick innehöll mycket förberdelser för resan till Norge samt högvakter. Högvaktsspelningen på nationaldagen blev ett ljust minne med mycket publik

På måndagen hade vi ridande högvakt nr 24. Dagen till ära så gästades vi av några belgare från den beridna polis och musikkåren. Det är en poliskår som har lärt sig ett instrument i efterhand och gör parader. Högvakten gick bra och vi var nöjda, på hemvägen däremot var det desto oroligare i leden. Husar försökte ta varje tillfälle i akt att lämna sin plats men vi kom alla hem som vanligt.

Tisdagen innebar förberedelser inför den stundande Norgeturnén. Vi packade hönät samt mat i lastbilen, samt utrustning till hästarna som sadlar, kandar och även en del egna prylar. Vid 15 tiden skrittade vi runt ryttarstadion på andra sidan Lidingövägen. Det blev en hel del strul fast vi bara skrittade, Apache kastade av sin ryttare två gånger och så illa att det blev sjukhusvistelse för Svensk som får vara tacksam att det bara blev en lårkaka.

Onsdagen den 6 juni firade vi Nationaldagen genom att på morgonen innan högvakten åka till Norrbro och spela några korta stycken vid flagghissningen. Tillbaka till K1 för rykt av våra hästar samt lunch och uniformsbyte innan vi gav oss iväg till slottet. Det var mycket folk denna dag och vi kände nog alla att vi gjorde en av våra bättre högvakter denna dag. På eftermiddagen ägnade vi oss åt att lasta hö i lastbilen samt diverse ströjobb. På kvällen var det också kortege från Slottet till Skansen där fyra av oss red med och spelade. Under tiden gick de som inte var med i kortegen igenom hur man sätter på transportskydd samt lastning av häst i transport. När ryttarna från kortegen kommit tillbaka hjälpte vi till att vårda och rykta.
Sent denna dag var några av oss uppe på slottet för fjärde gången denna dag och såg tapto med Arméns musikkår.

/ Skrivet av
Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 21, 2001

Denna vecka har innehållit idel högvakter. Måndagen, tisdag och onsdag högvakt. På onsdagen hade vi repetition på hovstallet och fixade till lite små detaljer på det vi spelar på slottet. Vi spelade även Kanadas nationalsång samt övade "Lätta Kavalleriet".

Torsdag morgon blev tidig, eftersom vi skulle spela för Kanadas försvarsminister på Gustav Adolfs torg. Vi ryktade därför hästarna lite tidigare denna morgon. Sedan hade vi högvakt som vanligt. På kvällen hade vi fredagsrutin samt plutonens timme.

Fredagen blev en särskild dag för många av oss i LDK. Det var besöksdag och många av våra nära och kära hade mött upp denna dag. Vår Kapten Hjelm visade dem runt på K1 under tiden som vi vårdade hästarna och bytte uniform. Sedan var de med innan vi red iväg och sedan åkte de upp till slottet för att se högvaktsavlösningen.
Vid 17:45 spelade vi vid Stadshuset där det var Polisbal. Vi hade inte med hästarna då, jo, Pontiac var med. En fin spelning med underbart väder.
Vid 19:00 fick vi Höger-Vänster-Om och fick åka hem.

/ vid pennan
Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 20, 2001

Veckan som nu har gått till sitt slut var en mycket rolig vecka, tycker både jag och de flesta i kåren. Det är nog som vår Kapten säger: variation förnöjer! Även om allt inte alltid varit sådär riktigt roligt så var det på det hela taget en spännande och innehållsrik vecka som bröt av mot våra annars dagliga högvakter.

Måndagen började 08:30 med BRAK, sedan hämtade vi ut våra vapen och övade olika skytteställningar. Liggande, knästående och stående skytteställning. Har man en bra skytteställning underlättar det enormt när man väl är på skjutbanan så vi ägnade mest hela förmiddagen åt denna förnöjsamma övning.
Efter lunch hade vi ytterligare några små vapenövningar innan vi bytte om till m/ä stor parad, dvs vi hade plym på hjälmen, och begav oss till Grand Hotel. Gästerna skulle komma med båt från Berwaldhallen där Polarprisen hade delats ut och vi skulle spela när de steg iland och äntrade Grand. Det var en uppskattad spelning och många kända personligheter var med.
Efter spelningen skyndade vi oss hem till K1 för att överraska livskvadron som hade muckarfest i matsalen. Vi marscherade in till tonerna av "Der Pappenheimer" en ganska tung marsch som spelas fortissimo. Vi genomförde sedan en högvakt i snabbt tempo. Mellan varje stycke varvade våra Sergeanter Lundberg och Wendt om med att säga några väl valda ord och det var riktigt kul att höra dem. De drev med livskvadron och deras befäl och jag tror det var mycket uppskattat. Det lät så på deras applåder och visslingar. Efter utmarsch bytte vi snabbt om till m/90 och maskerade oss i ansiktet och gjorde oss redo för ytterligare en spelning. Vi tog oss in i matsalen igen mest krypandes och ålandes och ställde sedan upp oss och spelade lite med moderna låtar som: MacGyver, Lyssna till ditt hjärta och en visa diktad av kapten Hjelm kallad MP-visa. En lyckad dag och kväll, en rolig måndag denna vecka.

Tisdagen ägnades åt diverse vapenövningar på förmiddagen, efter BRAK naturligtvis. Efter lunch åkte vi ut till Järva skjutfält och började med att gå igenom de viktiga säkerhetsföreskrifterna. Sedan började vi skjuta in våra vapen. När det första skottet brann av slog nog hjärtat ett extra slag hos de flesta. Ingen av oss hade skjutit med dylika vapen innan.
Dagen förflöt alldeles för snabbt. Övning efter övning avverkades och hade inte mörkret inträtt hade nog flera av oss stannat för att skjuta mer.

Efter onsdagens BRAK så åkte vi ut till skjutfältet igen för att till att börja med ta vårt första märke: Tvågrensmärket! Vi bytte om till joggingkläder och gav oss iväg med vapnet. Tvågrensmärket innebär att man springer två km sedan skjuter man sex skott i liggande ställning utan stöd. Sedan springer man två km till och skjuter sex skott. När man gjort det och sprungit tillbaka till utgångsläget så får man en tid t.ex. 24 minuter. Sedan räknar man antalet bommar, om man har fyra bommar så lägger man till de fyra bommarna till tiden och får således en poäng om 28p. Kravet är att man ska pricka 4 skott. Sedan finns det olika gränser för olika valörer på märket.
Efter märkestagningen så fortsatte dagen med övning efter övning och alla blev bättre och bättre på att skjuta!

Efter BRAK på torsdagen så hade vi särskild tillsyn av våra Ak 5. Detta tog mest hela förmiddagen i anspråk. Efter lunch hade vi rep mellan 13 och 14 och sedan åkte vi till Almnäs för en Swedint-spelning.
På kvällen spelade vi rundmarsch och liknande marscher som förekommer under högvakten för att 4 skvadron skulle få träning på vissa moment tillsammans med musiken.

På Fredagen hade vi vår första audiens. Vi bytte efter BRAK om till m/ä och sedan åkte vi upp till slottet för att spela under tiden de fyra ambassadörerna kom och åkte. Ambassadörerna kom från Colombia, Mexico, Angola och Algeriet. Det var en rolig spelning där vi hade två trumpetare på yttre borggården, tre trumpetare och två pukslagare på inre borggården, en bastrumpetare innanför dörren vid trappan upp till kungen och resten av kåren uppe vid trappans slut. Samma procedur med spel gjordes fyra gånger och förhoppningsvis var det uppskattat av ambassadörerna.
Eftermiddagen ägnades åt fredagsrutin samt plutonens timme. Vid 15:45 fick vi Höger-Vänster-Om och hemresa.

/ vid pennan
Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 18, 2001

Så landar ännu en veckorapport från Livgardets Dragontrumpetarkår. Höjdpunkten denna vecka var givetvis H M Konungens födelsedag.

Måndagen, den dag då vår Konungs födelse firades kom att bli en riktigt rolig dag för oss Dragontrumpetare. Den innehöll vad gäller förberedelser detsamma som en vanlig högvakt förutom att vi idag dagen till ära fick bära plym på hjälmen. Redan i stan var det mycket folk ute och när vi närmade oss yttre borggården på slottet så var det ännu mer. Det kändes som att det var oss alla väntade på och visst var det pampigt när vi 22 Dragontrumpetare plus högvakten på ca 35 man red in på borggården spelandes "Der Pappenheimer". Arméns Musikkår samt Arméns Trumkår hade innan vi anlänt haft sina uppvisningar och stod uppställda bakom gevärsbron. Högvaktsceremonin var i stort sett densamma men det var vissa udda inslag som ett fyrfaldigt leve för Konungen följt av Fanfarer och Kungssången. Under tiden som vaktavlösningarna ägde rum, spelade varje kår ett stycke var och sedan spelade vi "Marcia Carolus Rex" tillsammans under ledning av Musikinspektör Torgny Hansson. Efter högvaktens slut ställde vi upp vid obelixen och växlade några ord med de som kom fram för att se lite närmare på hästarna.
Efter vård på K1 så fick vi Höger-Vänster-Om.

Tisdagen var vår lediga dag och många tog en extra sovmorgon förutom de som var ute och demonstrerade. Det var ju 1 Maj.

Onsdagen blev en vanlig högvaktsdag. Men efter vården och middagen så hade vi kvällstjänst då vi introducerade vapen. Vi har hittills ägnat största delen åt ridning och musik men nu kommer den militära utbildningen alltmer. Vi lärde oss att ta isär våra AK5 och att sätta ihop dem igen. Vi lärde oss också namnen på de lättare delarna och avslutade kvällen med lite teoretiska kunskaper och ett litet prov.

Torsdagen var det också högvakt på schemat. På kvällen hade trumpetarna en spelning på Piperska muren tillsammans med Konungen som skulle inviga en orden. Resten av kåren ägnade sig åt Fredagsrutin som idag blev en Torsdagsrutin.

På fredagen hade vi högvakt igen och efter vården fick vi Höger-Vänster-Om. Efter att ha legat inne i tre veckor kändes det extra skönt att få komma hem.

/ Vid tangentbordet: Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 17, 2001

Denna vecka kom att innehålla vår första beridna högvakt samt övning inför Konungens födelsedag. En mycket intensiv vecka, där både nervositet och spänning blandades rejält.

På måndagen hade vi vår första Swedint-spelning i Almnäs men dessförinnan hade vi hunnit med BRAK, överspelning samt musikexercis. Så när klockan närmade sig 10:30 så åkte vi söderut till Almnäs för att inta lunch och sedan spela. Det var en mycket kort spelning så vi var hemma på K1 strax innan 15:00. Det som låg närmast på schemat var Coopertest och vi gav oss ut i regnet för att springa de 2 km som skulle klockas.
Kvällen ägnades åt frisering av hästarna. Sergeant Wendt instruerade bla manryckning och det var den huvudsakliga arbetsuppgiften vi sysselsatte oss med.

Tisdagen innebar genrep av Ridande högvakt på kaserngården ledd av främst Direktörn. Efter lunch spelade vi till fots under Sergeant Wendts och Direktörns ledning för att Livskvadron skulle lära sig vilka musikstycken vi spelar när och hur de låter. Till största delen blev det dock att vi spelade Rundmarsch. Vi fick Höger-Vänster-Om tidigt denna dag, redan vid 15:30.

Onsdagen kom den också med allt vad kom att innehålla. Efter en snabb visitation på morgonen gav vi oss ut i stallet för att vårda våra hästar. Vid 09:10 blev vi visiterade och då skulle hästen skina efter rykten och svans och man fint borstade. Vi bar därefter ner högvaktsutrustningen för att därefter inta lunch vid 09:30 samt byta om till m/ä för liten parad, d.v.s. inte plym utan "vanlig" pickel på hjälmen. Efter ombyte hade vi visitation av vår uniform vid 10:15 och därefter visitation av häst med högvaktsutrustning. Efter att hästarnas hovar blirvit fettade för att riktigt skina i det underbara väder vi hade denna dag så satt vi upp, fick våra instrument och ställde sedan upp i kårformation. När klockan närmade sig 11:15 red vi bort till vår uppställningsplats mittemot hövakten och sedan följde en liten cermemoni. Högvaktens chef lämnade av till ryttmästaren varefter visitation följde av både trupp och trumpetarkår. Vi spelade undertiden K1:s marsch, även kallad "Dragonerna komma", komponerad av Aron Eriksson.
Efter order om avmarsch spelade vi K1:s signal och red därpå ut genom valvet och iväg mot slottet. När vi närmade oss Stureplan började vi spela K1:s signal följt av pukspel, varvat med "Marsch der Hannoverschen Garde du Corps" och "Skånsk dragontrall".
Väl framme vid slottet så spelade vi "Der Pappenheimer" och sedan följde högvaktsceremonin. När sedan vakterna löstes av runt slottet så hade vi vårat figurativa program som inleddes med "Schwedischer Reitermarsch" då vi red som kår ett varv på borggården. Sedan följde pukspel under tiden som vi bildade en stor volt runt pukhästen och Direktörn. Sedan följde vändning innåt och då spelade vi "Marsch des York'schen Korps". Efter det bildade vi en linje och spelade Direktörns specialarrangerade Norska dans av Edward Grieg med inledning i det tunga basverket. Melodin vandrade sedan vidare upp till fanfartrumpeter för att sedan gå tillbaka till basverket. Direkt efter densamma spelade vi "Skånsk dragontrall" medan skimmlarna red på en volt runt pukhästen. Som avslutning spelade vi "Marsch der Hannoverschen Garde du Corps". Innan vi sedan lämnade vår uppställningsplats på borggården spelade vi ett galoppstycke vid namn "Funiculi Funicula". Efter utmarsch till tonerna av "Der Pappenheimer" ställde vi upp på högvaktsterassen.
Efter att ha ridit tillbaka till K1 så började en två timmar lång vård av såväl häst som utrustning. När det väl var avklarat fick vi Höger-Vänster-Om.

Bastrumpetarna

Fanfartrumpetarna

Torsdagen blev en exakt kopia av onsdagen så någon ytterligare kommentar tror jag inte behövs.

Fredagen däremot blev en lite annorliunda dag. Vi repade tidigt på morgonen vårat program i konserthuset inför kvällens försvarsmaktskonsert. Och efter lunch på K1 åkte vi tillbaka för att öva med de andra kårerna, Arméns Musikkår, Arméns Trumkår samt Arméns Musikkår Norrland. De stycken vi spelade tillsammans var bla. "Marcia Carolus Rex", "Segnale solenne" och "Under blågul fana".
Konserten började sedan vid 19:30 och innehöll en mycket blandad repertoar. Arméns Trumkår bjöd på underhållningsmusik, AMK spelade ett stycke vid namn "Hero" med Johan Söderberg som solist på flygelhorn, AMN spelade bla. "My heart will go on" med en solostämma som vandrade runt från flöjt till valthorn. Livgardets Dragontrumpetarkår bjöd på gedigen ryttarmusik som tex "Marsch der Hannoverschen Garde du Corps" men också lite barockmusik av Lully: "Prelude de Carousel". Kvällen var mycket uppskattad av både publik och av oss själva.

Lördagen innebar Ridande högvakt och den dagen följde även den onsdagens schema.

På söndagen hade vi förövning tillsammans med AMK och TRK på slottet. Vi spelade bla de stycken vi skulle spela tillsammans dagen därpå, på Konungens födelsedag. Dagen avslutades vid 16:00.
Men det skulle hända mer denna dag. Vi bytte om från ridkläder till M/87 på en kvart för att åka till Strängnäs och inta en superb vpl-middag. Allt från Taccos till köttbullar och chips intogs med största aptit och alla stortrivdes. En oktett ur AMK och TRK förgyllde även kvällen med musik. 22:00 var vi åter på K1.

Ja, denna vecka kom att vara ända fram till söndagen och vi var nog alla mätta på intryck och upplevelser av olika slag under de senaste dagarna.

/ Vid tangentbordet: Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 16, 2001

Här kommer en fyra dagar lång veckas sammanfattning. Anledning, annandag påsk. Denna vecka har innehållit speciellt en ny erfarenhet, spel vid slottet till häst.

Tisdagen började halv åtta med morgonrutinerna samt överspelning och musikexercis. Efter det hade vi musikridning med Kapten Hjelm och Direktörn. Efter lunch hade vi överspelning innan vi åter gick ut i stallet för att lära oss högvaktsutrustningen. Kvällen ägnades åt repetition på hovstallet med Direktörn. Efter det hade vi överspelning till 21:00.

Onsdagens morgon var de andra morgnarna lik och efter musikexercisen så hade vi musikridning med Direktörn och Kapten. Vi gick igenom högvaktsspelet lite mer i sin helhet och försökte hålla både hästar och instrument på plats. Efter lunch övade vi i stort samma sak som på förmiddagen. Efter vård av hästar och utrustning fick vi Höger-Vänster-Om.

På torsdagen överspelade de som behövde det fram till 07:30 då Sergeant Wendt hade avlämning, visitation samt BRAK (= Buk, Rygg, Armar, Knän) . Efter det gick vi ut till stallet och vårdade våra hästar fram till 09:10 då vi bar ner vår utrustning som, sadlar, vojlokar, schabrak och kandar till hästarna. Efter det fick vi utsökt goda piroger till lunch vid 09:30. En aning tidig lunch kanske? Efter ombyte till m/ä och visitation av densamma samt visitation av hästarna gav vi oss iväg mot slottet. Vid red i "lystring ställ" d.v.s. utan att spela hela vägen till slottet. Under tiden vi red in på yttre borggården spelade vi "Der Pappenheimer" och ställde upp på vår uppställningsplats. Sedan följde högvaktscermonin och medan vaktposterna löstes av genomförde vi vårt figurativa program. Vi red bl.a. på en stor volt och vände inåt varefter vi spelade "Marsch des York´schen Korps" av Beethoven. Sedan ställde vi upp på linje och spelade "Norwegian Dance" av Grieg som följdes av "Skånsk Dragontrall" medan skimlarna red på en volt runt pukhästarna. Ja, några glimtar av vår övning inför vår första högvakt på onsdag. Vi red sedan hem till K1 utan instrument.

Uppställningsplats

Figurativt program

Resten av dagen ägnades åt vård av såväl häst som utrustning. På kvällen följde repetition med Direktörn och Sergeant Wendt inför Försvarsmaktskonserten i konserthuset senare i april och inför helgens spelning på Carlberg.

Fredagen innebar morgonrutin följt av teoriutbildning för fordonsförarna på I1 medan resten hade ett första ridpass i skogen. Det var en upplevelse på många sätt. Efter lunch hade vi som vanligt fredagsrutin samt plutonens timme innan vi fick Höger-Vänster-Om. För halva kåren innebar det hemresa medan andra halvan stannar för att spela på Carlbergs slott på lördag kvällen.

/ Vid tangentbordet: Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 15, 2001

Dags för en ny veckorapport! Även om den denna gång blir väldigt kort så är det ändå en veckorapport. Det är nämligen så att vi är i tjänst endast tre dagar denna vecka, vissa bara två!
Och klart är att vi närmar oss den första beridna högvakten med stormsteg.

Måndagen började som de allra flesta morgnar med avlämning, visitation samt BRAK med Fänrik Kirchheim innan vi gav oss ut i stallet och skötte om de hästar vi skulle ha på musikridningen. Ett kort pass skolridning med Fänrik Kirchheim innan Direktörn tog över.
Vi provade bl.a. att spela Brudmarsch från Jämtland och Norwegian dance men det lät inget vidare så efter lunch hade vi överspelning särskilt på dessa två stycken. Senare på eftermiddagen så hade vi ett löppass runt Djurgården med Fänrik och Sergeant Wendt. Sedan fick vi HVO vid 16:45 för att senare på kvällen bege oss till Konserthuset för att lyssna till Arméns musikkårs premiärkonsert. Det var en lyckad konsert på många sätt.

På tisdagen hade vi direkt efter avlämning och visitation ett effektivt löppass på en halvtimme eftersom många av oss hade smärre problem att hålla tempot under gårdagens löpning. Efter att duschningen var avklarad hade vi hästexercis med upp- och nedtagningar för att få ännu bättre snärt och explosivitet i våra rörelser.
Sedan fortsatte dagen med musikridning med Direktörn. Vi provade återigen Brudmarschen samt Norska dansen och det gick bättre än dagen innan. Men ännu är det övning och åter övning som gäller.
Efter lunchen hade vi överspelning för att vid 15:30 fysa. En grupp styrketränade och den andra simmade på GIH-badet. 16:30 fick vi HVO.

Så kom onsdagen som var den sista dagen denna vecka. Efter morgonrutinerna hade vi löpning en halvtimme, precis som på tisdagen. Väl tillbaka hade vi exercis för att sedan ha musikridning med Direktörn. Vi spelade för första gången en hel högvaktspelning till häst, och så här i början kändes det väldigt svårt, men det går nog på rutin efter ett antal högvakter. Efter lunch övade vi med Livskvadron som snart ska gå sin första högvakt. Vi spelade alltså undertiden de exercerade. Efter det påbörjade vi fredagsrutinen samt byte av sommardäck på våra bilar. Efter visitation och plutonens timme så fick vi HVO för ett par dagar framåt.

/ Vid tangentbordet: Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 14, 2001

Så kommer ännu en mycket händelserik vecka levererad. Sammanfattningsvis kan man säga att den har varit en av de roligaste hittills, med mycket stress men också med en stor portion lugn.

Måndagen kom att bli en dag som i stort liknade en av de första dagarna här på K1. Fänrik Kirchheim kom som vanligt och önskade oss en god morgon vid avlämningen och så började vi dagen med BRAK. Sedan hade vi vanlig skolridning med Fänrik vilket med stor sannolikhet alltid innehåller galopp utan stigbyglar. Dagen fortsatte sedan med övningsändamålet; "jobbigt och svettigt" vilket innebar ett aerobics-pass i gymnastiksalen. Alla våra fyra befäl var med iklädda benvärmare, linne med knut på magen a´la fame 80-tal. Ett mycket uppskattat fys-pass som skilde sig från våra vanliga löppass.
Efter lunchen repeterade vi med Direktörn på hovstallet för att senare på kvällen återvända för MMS-information (MilitärMusikSamfundet) som bl.a ledde oss genom militärmusikens långa epok med inslag av såväl bilder som musik.

Dagen efter måndagen blev det avlämning utan BRAK pga att vi var tvungna att göra i ordning hästarna för den skolkonsert som vi skulle ha klockan 10 på hovstallet. Vi fick alltså våra hästar och så började rykten i ca 45 min. Sedan bytte de, som skulle sitta till häst och spela, uniform till M/Ä liten parad medan den andra halva styrkan sadlade och tränsade hästarna så de var klara för att rida ner till hovstallet. Detta var vår första ritt ute i trafiken och flertalet var mycket nervösa men hästarna skötte sig väl och även konserten gick bra med tanke på att det var vårt första uppträdande till häst.
Efter lunch vårdade vi hästar och utrustning innan vi åkte ner för att repetera.

Onsdagen blev också en dag ensam i sitt slag. Efter morgonrutinerna så hade vi "Vett & Etikett" med en av kockarna i matsalen. Betoningen låg på dukning under detta lektionspass.
Vid 09:30 bytte vi om till M/Ä för att sedan åka till S1 i Enköping för att spela vid en muckarseremoni. Slutet av eftermiddagen ägnades åt ytterligare "Vett & Etikett" med fänrik Kirchheim.

Så kom torsdagen med exakt samma program som tisdagen, fast det var andra gänget som satt till häst. Efter lunch repade vi med Direktörn låtar som vi ska spela på fredagen under musikridningen, till exempel Norwegian Dance, Funiculi Funicula och Brudmarsch från Jämtland.
Sedan kom kvällen att innebära byte till civila festkläder för utbildningsmiddag på lilla mässen. Kapten hade även bjudit in cirka 20 tjejer från ett närliggande gymnasium och kvällen var mycket uppskattad. Vi fick fin mat i form av fläskkött med potatisgratäng samt dricka av diverse slag. Befälen som också deltog var också på topp. På bilden ser ni Sergeant Lundberg med bordsdam. Ett stort tack till befälen för initiativtagandet av denna kväll.

Sergeant Lundberg med bordsdam

Fredagen innehöll i korthet morgonrutinerna samt städning efter gårdagens tillställning, sedan följde musikridning med direktörn. Efter lunch hade vi fredagsrutin samt plutonens timme för att vid 15:30 få HVO vilket innebar hemresa.

/ Vid tangentbordet: Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 13, 2001

Anteckningspennan ska även denna vecka göra ett litet sammandrag. Denna vecka har all utbildning och alla samtal varit på engelska. Det har varit mycket kul och givande. Varför vi haft denna vecka på engelska är ur internationell synpunkt.

Helgspelningarna i helgen med K2 gick bra och de fick även rida några hästar som dagplutonen inte hann med. Så kom måndagen med de vanliga morgonrutinerna samt musikexercis. Sedan hade vi musikridning med Kapten Hjelm och Direktörn. Dagen fortsatte med repetition på hovstallet samt löpning.

På tisdagen hann vi med egen överspelning samt en halvtimmes extra musikexercis eftersom vi hade uppställning en timme tidigare än dagen innan. En kommentar vi fick av Sergeant Lundberg under figet var "Your foots are too long". Vi tog med andra ord för långa steg vilket inverkade negativt på figet. Sedan fortsatte vi med musikridning och tränade på lite formationer som vi skall fortsätta med även på fredagen då utbildningsradion ska komma och filma oss. Dessutom spelade Bastrumpetarna upp K1:s marsch för Direktörn och fick som de första i kåren sy fast dragontrumpetarmärket på uniformen. Sedan repeterade vi i hovstallet och fick HVO vid 16:30.

Onsdagen var lite mer varierad än de tidigare dagarna. Efter morgonrutinerna så drillade vi lite på vår exercis innan vi bytte uniform. Efter tidig lunch vid 10:00 så åkte vi efter visitation till slottet vid 10:50 för spel vid högvaktsavlösningen. Musiksergeant Wendt ledde den spelningen och den gick bra även den. Tillbaka till K1 så bytte vi om till fys-kläder för att sedan gå till GIH-badet och simma.
Snabbt tillbaka för att inta middag samt byta om till m/ä för spel på Karlbergs slott vid 19:00. Denna spelning leddes av Kapten Hermansen. Det var Hollands arméchef som skulle komma på besök.

Torsdagen kom också den att bli en dag utan ridning och repetition. Efter morgonrutinerna hade vi en lektion i Kemiska stridsmedel med Fänrik Kirchheim. Sedan fick vi ut skyddsmasker för att sedan dra oss ut i den angränsande grönområdet vid K1. Vi övade där hur vi skulle hantera en situation med kemiskt nedfall i flytande form, samt gasanfall.

Gasanfall

Sedan åt vi luch innan vi åkte ut till Kungsängen där vi fick använda våra skyddsmasker i tårgas. Vi fick gruppvis gå in i ett rum fyllt med tårgas och komplettera de övningar vi inte hann med på BRAK:en på morgonen. Det blev ett trettiotal armhävningar bl.a. Efter 2 min gick vi ut och borstade av oss de tårgaspartiklar vi hade på kläderna samt andades frisk luft. När alla var klara fick de som ville gå igenom rummet utan skyddsmask. C:a 15 antog erbjudandet och många var de tårar som föll. Efter några minuter fortsatte övningarna i form av nedfall av C-stridsmedel. Vi åkte tillbaka till middag och efter den samlades vi för att få ut våra vapen. Efter upprepade övningar av "patron ur" så förpassade vi oss till grönområdet utanför K1 där vi ägnade kvällen åt att öva förflyttningar i låg hållning. 21:15 fick vi HVO.

/ Vid tangentbordet: Dragontrumpetare Andertun

--------------
Vecka 12, 2001

Så har ännu en vecka lagts till handlingarna och kommer nu i en liten kortfattad version.
Fredagen i v11 innehöll sedvanlig morgonrutin samt fredagsrutin. Efter lunch gav vi oss iväg, uppklädda i m/ä, till Axelsberg för en spelning för en pensionärsförening. Spelningen gick bra och Kår 2 återvände för att få åka hem, medan Kår 1 stannade kvar för spel på slottet.

Musiksergeant Wendt höll påföljande helg i taktpinnen och Kår 1:s spelning på slottet i helgen gick bra, både på lördagen och på söndagen.

Måndagens program innehöll i stort det vanliga med avlämning, visitation samt överspelning på morgonen. Därefter följde ridlektion med Kapten Hjelm. Efter lunch bar det iväg till Hovstallet för repetition med Direktören. Sedan löpte vi i ca 40 min. Kvällen innehöll lektioner för Bastrumpetarna samt Barytonspelarna.

Dagen efter måndagen hade vi figträning till "Marsch der Hannoverschen Garde du Corps" efter morgonrutinen. Många var felstegen och många toner uteblev eller blev fel. Men det kommer, snart har LDK ett figurativt program till fots på slottet.
09:30 hade vi musikridning. Vi spelade bl.a. "Der Pappenheimer", "Brudmarsch från Jämtland" vi red då på stora mittvolten för att sedan göra vändning inåt, samt "Schwedischer Reiter marsch" (Marsch der Finnländischen Reiterei).
Efter lunch hade vi repetition och tubaspelarna hade lektion på kvällen.

Onsdagen inleddes efter avlämning, visitation samt BRAK, med musikexercis. Sedan bytte vi om till m/ä för att sedan vid 12:00 spela vid högvaktsavlösningen på slottet. Allt gick bra och vi återvände till K1 för att på eftermiddagen fysa, ett coopertest. På kvällen hade vi instrumentprov för Direktören.

Även på torsdagen hade vi musikridning efter morgonrutinen och musikexercisen. Musikridningen innehöll i stort detsamma som i tisdags. Sedan åkte vi till hovstallet för repetition. Åter på K1 var klockan 16:40 och vi åt middag. Efter middagen hade vi kvällstjänst med Kapten Hjelm. Vi hade strid på schemat och det innehöll grunderna för att vara färdig till strid, tecken samt signaler. Det bjöd på en del roliga inslag och vi var alla mer eller mindre gröna i ansiktet när vi återvände till K1 vid 20:15.

Som avslutning på kvällen hade vi en halvtimmes musikexercis för Sergeant Wendt samt en liten uppvisning sektionsvis för varandra.

/ vid tangentbordet: Dragontrumpetare Andertun

Dragontrumpetare Ström

--------------
Vecka 11, 2001

Måndagen började som vanligt med avlämning, visitation samt BRAK för fänrik Kirchheim. Sedan följde överspelning (som enskild repetition kallas i det militära) fram till 09:30 då vi gav som ut i stallet för att göra hästarna iordning för ridning. Ridlektionen med 11 hästar och elva ryttare leddes av kapten Hjelm och förflöt som vanligt med ryttarbyte efter halva tiden. Efter lunch packade vi instrument och noter i våra bilar och åkte ner till hovstallet för repetition. Istället för att efter repetitionen åka tillbaka till K1 så sprang vi en runda på 45 minuter med sergeant Wendt i täten ut på Djurgården och tillbaka till K1. 16:45 fick vi "Höger-Vänster-Om" och dagen var till ända.

Tisdag morgon var precis likadan som de tidigare tisdagarna har varit här på K1. Avlämning, visitation och BRAK var orden. Sedan följde musikexercis med sergeant Lundberg inför morgondagens högvaktsspelning på slottet. Vi hade även "figträning" till Marsch der Hannoverschen Garde du Corps som ska ingår i vårt figurativa program. Kl. 09:30 var vi åter i stallet och pysslade om hästarna för ridning. Dagens nyhet var att vi skulle rida med kandar istället för träns, vilket innebar att vi inte heller använde oss av några inspänningstyglar. Vi introducerade även framdelsvändning under kapten Hjelms ledning. Efter lunch hade vi överspelning innan vi åkte ner till hovstallet för repetition. Vi fick även en ny låt - Funiculi Funicula - med en solist i Fanfartrumpet, Trumpet och Bastrumpet. 16:30 fick vi HVO och med det började finslipet vad gäller puts av ridstövlar, hjälm samt epolettpåsättning på m/ä, vilket upptog de allra flesta dragontrumpetares intresse.

Onsdag morgon stod vi uppställda i m/ä för avlämning och visitation. Någon BRAK blev det inte denna morgon, anledningen blev heller aldrig klarlagd. 08:00 stod vi spelklara på Gustav Adolfs torg för spelning för Polens ÖB, som anlände 08:15. Spelningen inleddes med fyra appeller följt av Polens respektive Sveriges nationalsång. Under inspektionen av truppen spelade vi Royal Suedois. Spelningen leddes av Stabstrumpetare Rydqvist. Efter spelningen åkte vi tillbaka till K1 för intagande av lunch samt vård av m/ä. 10:50 åkte vi upp till slottet för att spela vid högvaktsavlösningen 12:00. Vi marscherade in på borggården under musiksergeant Lundbergs ledning och spelade "Der Pappenheimer". Vi hade en liten konsertdel då vi spelade bl.a. Schwedischer Reiter marsch (Marsch der Finnländischen Reiterei). Vi marscherade ut till samma låt som vi marscherade in till. Efter ankomst till K1 och vårdat utrustningen så hade vi under 40 min en påklädnadsövning. Vi stod uppställda i M90 och fick order att på 8 min byta till linnekläder för ridning, med ridväst, hjälm, benläder, sjöstridskängor, sporrar mm. Väl påklädda och uppställda fick vi nästa order: På denna plats om 5 min iförda M87, framåt! Sergeant Lundberg som ledde övningen verkade stortrivas, så pass att han till slut var med riktigt på noterna även praktiskt! 15:00 började stridsparsorienteringen för kapten Hjelm. Första momentet var en grupptävling där vi skulle lista ut artist samt låtnamn på de låtar kapten spelade för oss. Sedan började vi gå två och två mot Djurgården för att plocka kontroller. Vissa kontroller var bemannade t.ex. kontroll fyra. Fänrik Kirchheim väntade där med lapskojs och en korp utan skaft som vi i enskild ställning skulle hålla på rak arm. Sedan fick vi plocka fram köket för att göra iordning maten, men innan vi började fick vi ställa oss bakom maten för att sedan på kommando av fänrik hoppa över densamma. När det var gjort lyste ögonen på fänrik när han sa: "Bra, då har vi hoppat över maten. Packa ihop och gå vidare." Väl tillbaka på K1 var klockan 19:30. Där kapten väntade på lilla mässen med pilsner och pytt i panna. Mångfacetterat utbud med alltifrån läskblask till starköl. Stämningen blev därefter, allsång, stoj och stim med kapten och hela härket (citat kapten) på bordet.

Torsdagen blev en vanlig dag med avlämning, visitation och BRAK fast istället för musikexercis städade vi lilla mässen. Sedan följde musikridning med både kapten Hjelm och direktör Rydqvist. Efter lunchen repeterade vi på hovstallet med direktörn och finslipade inför spelningen på fredag i Axelsberg. 18:00 kom professor Urban Angnas och hade trumpetlektion med trumpetarna.

Här slutar anteckningarna för den här gången...

/ vid tangentbordet: Dragontrumpetare Andertun